Skoči na glavno vsebino
Select Page

V petek, 6. 10. 2023, so se učenci 7. razreda podali na ekskurzijo spoznavanja zgodovinskih ozadij slovenstva na Dolenjskem. V cistercijanskem samostanu v Stični so si najprej ogledali Muzej krščanstva na slovenskem, se sprehodili po enem najlepših križnih hodnikov znotraj samostanskih vrat; s pomočjo interaktivne makete so se spoznali z načinom samooskrbnega gospodarstva zaprtih samostanskih skupnosti in se seznanili z nekaj dejavnostmi, s katerimi so se ukvarjali menihi: čevljarstvo, čebelarstvo, peka hostij, slikarstvo, … še posebej pa z raziskovalnim delom zdravilnih zelišč p. Simona Ašiča, katerih pripravke za vsakovrstne zdravstvene težave še sedaj izdelujejo v samostanski lekarni. Ogledali so si tudi notranjost samostanske cerkve, posvečene Žalostni Materi Božji. 
Pot nas je naprej vodila do gradu Bogenšperk, ki je bil nekaj časa v lasti Janeza Vajkarda Valvasorja, vsestranskega raziskovalca več področij (polihistor). Na gradu je uredil bakrorezniško delavnico in k sodelovanju povabil znane bakroreze tistega časa.  Sedmošolci so se seznanili z njegovim delom Slava Vojvodine Kranjske, s popisom vseh gradov na tedanjem Kranjskem ter z njegovim raziskovanjem presihajočega Cerkniškega jezera, ki mu je prineslo tudi članstvo  angleške Kraljeve družbe (Royal Society) v Londonu, poleg tega pa so njegov spis objavili v dveh tujih znanstvenih zbirkah.

Tu so sedmošolci zaključili z ogledom kulturnih znamenitosti in se naprej podali na teren. V Vačah so si ogledali povečano repliko Vaške situle, njen izvor in namembnost, na obronku vasi pa so si ogledali še ostanke fosilne morske obale – ostankov morja izpred 250 milijonov let. 
Zadnji postanek je bil v geometričnem središču Slovenije – parku GEOSS, kjer so v eni od skulptur našli tudi del Škofjeloškega konglomerata iz Pevna. 

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

Zapis in fotografije: Nataša Ivanušič

(Skupno 181 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost