Skoči na glavno vsebino
Select Page

Začetek oktobra so zaznamovali trije pomembni datumi in iz tega razloga smo z učenci posvečali pozornost živalim, ohranjanju njihovih vrst ter habitatov.

1.) 4. OKTOBER: SVETOVNI DAN VARSTVA ŽIVALI je bil razglašen leta 1931, ko so se na konvenciji v italijanskih Firencah zbrali ekologi, ki so želeli opozoriti na trpljenje mnogih ogroženih vrst in je namenjen izboljšanju razmer za vse živali sveta in povabilu, da svet postane boljši za vse živali. Od takrat se je razvil v dan, na katerega počastimo vse živali sveta, ne glede na nacionalnost, vero ali politično prepričanje ljudi. Ocenjujejo, da v Sloveniji živi okrog 19.000 različnih živalskih vrst, med njimi so najbolj raziskane kopenske živali, medtem ko pestrost naših jamskih živali sodi v sam svetovni vrh. Letošnja tema je SKUPNI PLANET. Več na: https://www.worldanimalday.org.uk/

Svetovni dan varstva živali nas opozarja, da nekatere živalske vrste izumirajo in da se moramo vsi potruditi, da bi ohranili čim več živalskih vrst na svetu. Po nekaterih ocenah in poročilih naj bi izumrtje grozilo že četrtini vrst na Zemlji. Krivec za to so predvsem obsežne spremembe globalnih ekosistemov, ki so se v zadnjih desetletjih kot posledica onesnaževanja, podnebnih sprememb, obsežnega kmetovanja ter množične proizvodnje, zmanjšali za skoraj polovico. Celoten seznam ogroženih vrst najdete na naslednji povezavi WWF: https://www.worldwildlife.org/species/directory?direction=desc&sort=extinction_status, kjer si lahko ogledate fotografije in podrobno preučite vsako od vrst.

Kot del globalne mreže WWF-a je bila leta 2015 ustanovljena WWF Adria, ki deluje na našem območju in sicer za trajnostno upravljanje vodnih virov, gozdov in zavarovanih področij in varovanje morja, rek in divjih vrst. Njihova spletna stran: https://www.wwfadria.org/sl/

Mednarodna zveza za varstvo narave (IUCN) je razširila svoj rdeči seznam na 138.000 ogroženih živalskih vrst, od tega pa jih je 28 odstotkov v nevarnosti, da bodo v naravi za vedno izginile. Uničujoč vpliv človeške dejavnosti na naravni svet se poglablja, opozarja organizacija. Hkrati pa podnebne spremembe bolj kot kadarkoli prej ogrožajo prihodnost številnih živalskih in rastlinskih vrst, ki uspevajo le v nekaterih omejenih predelih sveta.

2.) PRVI VIKEND V OKTOBRU: EVROPSKI DAN OPAZOVANJA PTIC obeležujemo od leta 1993, poteka pa v času, ko milijoni ptic s severnih krajev zapuščajo svoja gnezdišča in se pomikajo v toplejše, s hrano bogate kraje. To je edinstvena priložnost za opazovanje številnih vrst ptic, ki se pri nas ustavijo in počivajo tekom naporne in nevarne selitve. Glavni namen Evropskega dneva opazovanja ptic je ljudem približati svet ptic in jih ozavestiti o potrebah ptic selivk na gnezdiščih, postajališčih vzdolž selitvenih poti in prezimovališčih ob Mediteranu in v Afriki. Z učenci smo se dogovorili, da bomo opazovanju ptic prav vsi posvečali večjo pozornost.

3.) 1. OKTOBER: SVETOVNI DAN VEGETARIJANSTVA obeležujemo že od leta 1977, njegov glavi namen pa je ozaveščati ljudi o pomenu zmanjšanja uživanja hrane živalskega izvora ter podajanja informacij, kako to doseči. Teoretični fizik Albert Einstein, oče revolucionarne relativnostne teorije in moderne fizike, je za svoje življenjsko delo in dosežke leta 1921 prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Zavzemal pa se je tudi za dostojanstven način prehranjevanja.

»Nič ne bo koristilo človeškemu zdravju in povečalo možnosti preživetja živih bitij na Zemlji bolj kakor evolucija k vegetarijanski prehrani. Po mojem mnenju bi vegetarijanski način življenja že s svojim čisto fizičnim vplivom na človeško naravo izredno koristno vplival na usodo velikega dela človeštva.« Dr. Albert Einstein, vegetarijanec

Nekaj foto utrinkov:

knjižničarka Anica

(Skupno 162 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost