Skoči na glavno vsebino
Select Page

Z učenci 6. A, B in C razreda smo v okviru naravoslovnih dejavnosti dan preživeli v »učilnici v naravi«. Spoznavali so alpske pokrajine.

V  jasnem in hladnem jutru smo se ustavili v Planici. Nad nami so se mogočno dvigali vrhovi Julijskih Alp. Pojedli smo šolsko malico in se kar se da hitro podali na pot proti Tamarju.

Sonce se je še skrivalo za vrhom Mojstrovke, zato je bilo v Tamarju še zelo hladno. Razdeljeni v skupine smo se lotili reševanja nalog, si ogledali okolico, se orientirali in opazovali značilnosti ledeniških dolin Planica in  Tamar ter odgovarjali na vprašanja o ljudskih pripovedkah, ki smo jih poslušali med vožnjo.

Po vrnitvi v dolino pod Poncami smo si z zanimanjem ogledali Nordijski center, vetrovni in zasneženo dvorano za smučarski tek. Z vodičema smo se odpravili na ogled skakalnic. Zelo veliko zanimivosti sta nam povedala o zgodovini skakalnic, skokov, rekordih v Planici, poletih in tudi novih skakalnicah. Na njih so mladi skakalci trenirali že od jutra. Zastal nam je dih ob njihovih doskokih na umetni travi. Posebno doživetje pa je bil vzpon s sedežnico na velikanko. Nekatere je bilo kar malo strah, a so ga pogumno premagali. Z vrha je bil za nagrado krasen razgled na okolico. Vsi, ki poletijo s take višine so res junaki. Po videnem se nič več se ne čudimo zakaj je tudi tujim tekmovalcem in navijačem Planica tako pri srcu.

Pri Ratečah smo že nekoliko utrujeni opazovali izvir Save Dolinke v Zelencih. Zaradi navidezno zelene barve jezera si bomo za vedno zapomnili pomen imena Zelenci.

Na poti proti domu smo se ustavili v Mojstrani in si ogledali Muzej planinstva. Vsi učenci so uživali v interaktivnih predstavitvah alpskih značilnosti in razvoja planinstva pri nas. Posebno privlačen je bil bivak.

 

Učiteljica Branka Svoljšak

no images were found

(Skupno 168 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost