Skoči na glavno vsebino
Select Page

Ali veste, kako imenitne someščane imamo v našem starem mestu? Znanstvenike, režiserje, operne pevce… Dva izmed njih, sicer že pokojna, smo spoznali v stari Nacetovi hiši v Puštalu, kamor smo se odpravili “na potep” drugošolci pretekli teden.

V tej imenitni več kot 500 let stari hiši, ki vsa diši po preteklosti, nas je sprejela vodička Mirjam, ki dobro pozna življenje v preteklosti in nam je z različnimi zgodbami predstavila ljudi, ki so nekoč živeli v tej hiši ob reki Poljanščici v Puštalu. Najprej smo se usedli na lesene klopi v “hiši”, kot so imenovali glavni prostor s kmečko pečjo, prisluhnili zgodbam o življenju v preteklosti, ter si ogledali številne stare predmete kot je čelešnik, zibelka, sklednik, žličnik, okna “na smuk”. Nato smo si ogledali še ostale prostore v hiši: kamro, črno kuhinjo, vežo in se nato povzpeli še v zgornje nadstropje, kjer so prostori enako razporejeni kot spodaj, vanje pa so se preselili “ta stari” člani družine, ko je v hiši zavladal mladi rod. Med vsemi prostori je bil najbolj zanimiv “kujavnk” in smo se skoraj malo ustrašili, ko nam je vodička rekla, da bo koga zaprla noter, če ne bo priden, da se bo skujal.

Omenimo zdaj ta dva znamenita človeka, brata: eden je bil znameniti dr. Anton Polenc, biolog, ki je raziskoval pajke, drugi pa Polde Polenc, ki je bil operni pevec in režiser in je bil zanji prebivalec te hiše. Samo njemu se lahko zahvalimo, da je hiša tako lepo ohranjena in da je ohranjenih tako veliko predmetov, ki nam pričajo o življenju v preteklosti.

Obisk smo zaključili s kratkim druženjem na vrtu, kjer smo na liste skicirali to staro hišo, da smo jo v šoli lahko potem naslikali. Vsekakor pa vabljeni tudi vi, da si kdaj ogledate to staro hišo, posebej, če dobite v goste kake turiste in bi jim radi pokazali delček zanimive preteklosti našega domačega kraja.

Da si boste hišo lažje predstavljali, si oglejte še fotografije v galeriji.

(Skupno 150 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost