Skoči na glavno vsebino
Select Page

Aprilu pravimo mesec knjige, ker 2. aprila praznujejo otroške knjige, 23. aprila pa je svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Včeraj smo zaključili s sklopom pedagoških ur, ki so bile posvečene danskemu pravljičarju Hansu Christianu Andersenu, ki je rekel: “Moje življenje je lepa pravljica, prav tako bogata kot srečna. Če bi me bila, ko sem šel siromašen sam v svet, kot človeka, srečala kaka mogočna vila in mi velela: Izberi si svojo življenjsko pot in svoj cilj in potem, kakor se pač razvije tvoj duh in kakor zahteva pamet tega sveta, varovala te bom in vodila!- bi moja življenjska pot ne mogla biti srečnejša, pametnejša in boljša…”

Njegov rojstni dan, 2. april, je na pobudo nemške pisateljice Jelle Lepman, Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) leta 1967 razglasila za mednarodni dan knjig za otroke in mladino.

Ob tem dnevu vsako leto pripravi poslanico in plakat druga sekcija. Sponzor letošnje je Kanadska sekcija IBBY, plakat je ustvarila Julie Flett, poslanico je napisal Richard Van Camp, v slovenščino pa jo je prevedla Katja Zakrajšek.

ZGODBE SO KRILA, KI TE VSAK DAN PONESEJO KVIŠKU.
Branje je svoboda. Branje je dih.
Branje ti odpre nov pogled na naš svet in te povabi v svetove, od koder sploh nočeš oditi.
Branje tvojemu duhu ponudi priložnost za sanje.
Pravijo, da so knjige prijateljice za vse življenje; strinjam se s tem.
Ti kot popolno vesolje rasteš le z branjem.
Zgodbe so krila, ki te vsak dan ponesejo kvišku, zato poišči knjige, ki nagovarjajo tvojega duha, srce, um.
Zgodbe so lek. Zdravijo. Tolažijo. Navdihujejo. Učijo.
Blaženi, ki pripovedujejo in ki berejo in ki poslušajo. Blažene knjige. Lek so za boljši, svetlejši svet.
Mahsi cho. Najlepša hvala.

https://www.ibby.si/

Poslanica MARKA KRAVOSA, predsednika Društva Bralna značka Slovenije ZPMS z naslovom Mislili smo, da nastopa čas zelenja … :

Poslanica 2. IV. 2022 Marko Kravos

Pripravila sem tudi razstavo njegovih del, ki jo je popestrila risbica tretješolca.Učenci so ob prebiranju odlomkom ugibali, iz katere pravljice je delček prebranega

knjižničarka Anica

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost