Skoči na glavno vsebino
Select Page

Šport

NOVO!!!

POMEMBNO OBVESTILO!

Od srede, 1. aprila 2020, bodo vse vsebine za pouk dostopne le še PREKO SPLETNIH UČILNIC.
Na tem mestu se vsebine NE BODO VEČ OBJAVLJALE!

Dostop do spletne učilnice ŠPORT je s tvojim osebnim UPORABNIŠKIM IMENOM in GESLOM:
UI: ime.priimek@os-igroharja.si
GESLO: Prejeli na Obvestilu za dodelitev dostopa do storitev omrežja Arnes

Za vstop v spletno učilnico boš potreboval enkraten ključ, ki je

dajmoGROHARJI8

V primeru kakršnikoli TEŽAV PRI VPISU v spletne učilnice(pozabljeno geslo, težava pri prijavi…), se obrni na UČITELJICO RAČUNALNIŠTVA: majda.subic@os-igroharja.si

Želim ti uspešen vpis!


ŠPORTNI DAN.  Ponedeljek,  6. 4. 2020

POVEJ SVOJE MNENJE, KOMENTIRAJ, OBJAVLJAJ KAKO SI  BIL AKTIVEN NA ŠPORTNEM DNEVU

3. teden: 30. 3. – 3. 4. 2020

Naloge na spletni učilnici

 

2. teden: 23. 3. – 27. 3. 2020

Dragi učenci in učenke!

Prvi teden pouka na daljavo je za nami. Nekateri ste bili pridni in vestno pošiljali odgovore na naše naloge, od nekaterih pa žal nismo dobili nobenega odgovora. Upamo, da ste bili vseeno vsaj malo telesno aktivni.

V tem tednu pa želimo, da opravite vsaj toliko nalog, kolikor ur športa imate na urniku. Naj vam naše naloge ne bodo v breme ampak ideja, kako lahko storite nekaj koristnega za svoje zdravje. Seveda pa je priporočljivo, da ste aktivni vsak dan, vsaj nekaj minut, lahko tudi kot odmor med učenjem ali opravljanjem nalog za druge predmete, saj je gibanje za vaše zdravje zelo pomembno. Še vedno velja pravilo, da se ne družite s sošolci in prijatelji,  NE zadržujete se na igriščih ali igralih in redno skrbite za higieno.

Vaša naloga v tem tednu je, da vsak napravi svoj Dnevnik_dejavnosti katerega vsak dan dopolnjujete (prilagamo dnevnik, lahko ga naredite po svoje). V njem naj bodo zapisane vse športne dejavnosti, ki jih boste opravili v tem času, ko ste doma, prav tako lahko zapišete aktivnosti, ki jih naredite kot hišno opravilo, npr. odnašanje smeti po stopnicah, 60 stopnic, sprehod in tek s psom, itd. Dnevnike bomo potem pregledali v šoli, ko se zopet vidimo. Zapišete lahko tudi aktivnosti, ki ste si jih domislili sami.

Dnevnik_dejavnosti

Odgovore in opravljene naloge posredujete na elektronske naslove svojega učitelja športa.

 • Mara Peternelj – mara.peternelj@os-igroharja.si
 • Jože Kordiš – joze.kordis@os-igroharja.si
 • Maja Bajželj Plešec – maja.bajzelj@os-igroharja.si
 • Bernarda Pohleven – bernarda.pohleven@os-igroharja.si

Veseli smo vseh vaših odzivov, ponosni smo na vas.

V upanju, da se čim prej spet vidimo in skupaj potelovadimo vas lepo pozdravljamo učitelji športa

Nada, Jože, Mara in Maja

Tudi učitelji se ne damo: UČITELJI PRI DELU  

__________________________________________________________________________________________________________

5. NALOGA

Učenci, ker nismo dobili vseh vaših odgovorov na nalogo iz KOŠARKE vam ponovno v branje prilagamo e-učbenik za kratko branje. Spodaj imate dve povezavi do križank, katerih vprašanja se nanašajo na vsebino iz učbenika. Naj bo izziv, da križanki poskušaš rešiti PRED branjem in če ti reševanje ne bo šlo pokukaš v učbenik in si z njim pomagaš do pravilnih rešitev.

KRIŽANKA KOŠARKA 1

KRIŽANKA KOŠARKA 2

Vsem, ki ste nalogo iz košarke že oddali prepuščamo svobodno odločitev, katero izmed tedenskih nalog boste danes opravil. Lahko pa seveda tudi vi rešite križanki.

PRIPOROČAMO: gibanje na svežem zraku.

4. NALOGA

Ples  – cha cha cha

Ples cha cha cha je latinsko ameriški ples. Je zelo zanimiv ples ter lahek za učit. Da se ga boste čim lažje naučili, vam za danes ponujamo nekaj osnov plesa cha cha cha: PLES _CHA CHA CHA . Poskusi ga zaplesati sam, kasneje ti lahko pomagajo starši.

Pomagaš si lahko tudi s posnetki:

PLES_ CHA CHA CHA

CHA -CHA- CHA PLESALEC

OSNOVNI KORAK CHA CHA CHA

Lahko pa nam pošljete posnetek vaše vadbe ali vsaj kakšno slikico. Bomo zelo veseli vašega odziva.

Ko ga boste znali boste glavnina naslednjem plesu. Če še niste, si oglejte naš filmček: Filmček učitelji

3. NALOGA

FARTLEK

Najprej na spletu poišči odgovor na vprašanje: Kaj je fartlek?

Si? Sedaj, ko poznaš odgovor in si se v preteklem tednu že spoznal z uporabo STRAVE (če ne, poglej spodaj navodila za nalogo) v naravi opravi fartlek. Če imaš možnost, med tekom napravi kakšno fotografijo. Ker so sestavni del fartleka tudi različne vaje za moč prilagam tabelo nalog ČRKUJ-SVOJE-IME-IN-SE-ZMIGAJ . Črkuj svoje ime in priimek in opravi pripadajoče naloge.

Odgovor na vprašanje in naloge, ki si jih moral opraviti, ko si črkoval svoje ime in priimek pošlji svojemu učitelju.

Te zanima kaj delamo učitelji? 

2. NALOGA

Na povezavi: SLOFIT_8.r.  so rezultati lanskoletnega testiranje za SloFit  športno-vzgojnega kartona. Objavljeni so samo rezultati po spolu in razredu, ne pa tudi imena učencev.  Poišči  svoj rezultat. ( spomni se lanskoletnega testiranja). Tvoja naloga je, da svoje rezultate napišeš in  označiš tisti rezultat,  (Glej samo rezultate motoričnih testov:   Dotikanje plošč z roko, kok v daljino,  poligon nazaj , dvig trupa, predklon na klopci, vesa v zgibi, tek 60 m, tek 600 m ter ITF-indeks telesnega fitnesa.) ki je bil v povprečju najslabši ter ga pošlješ  po elektronski pošti svojemu učitelju športa.  V primeru, da se ne najdeš, prosi za pomoč, dobiš namig.

Da pa ne boš samo čepel pred računalnikom, opravi še spodnje naloge.  To pa je domača naloga za vsak  dan.

Pa srečno, in pričakujemo tvoj odgovor.

1. NALOGA

  PILATES ZA ZAČETNIKE – za dekleta

Posamezne vaje iz pilatesa smo vsake toliko časa že poiskusile na urah športa, kadar smo bile na balkonu. Danes imate priložnost, da tega naredite še več, same ali skupaj z mami, sestro. Oblecite se v pajkice in majico, na tla položite blazino (armaflex, blazino za jogo, ležalko za plažo). Pilates so v bistvu vaje za gibljivost, moč in raztezanje, pomembno je dihanje – vdihujemo skozi nos, izdihujemo skozi usta. Tempo in težavnost lahko prilagodite sebi, sploh na začetku.

Potrebujete računalnik ali tablico ali pa vsaj pametni telefon in na Youtubu poiščite PILATES za začetnke.

Po končani vadbi se usedi po turško ali z iztegnjenimi nogami in MEDITIRAJ 10 minut – zapri oči, roke položi na kolena, hrbet je zravnan, ramena so spuščena; dihaj enakomerno, sproščeno; umiri misli, poglobi se v svoje telo!

PILATESza fante

Učenci, tudi vi poskusite to vadbo. Ni nič težkega, samo glejte in poslušajte vadečega pa še angleško se zraven učite. Vadbo prilagodite sebi. Povabite še očeta, brata in povadite skupaj. Tokrat seveda v sobi, na blazini ali tepihu. Najbolje proti večeru, ko ste vsi doma.

Lahko poiščete na Youtubu tudi kaj drugega.

 

Učenci in učenke na zavinku IP izbirni predmeti imate naloge za ŠPORT ZA ZDRAVJE.

_________________________________________________________________________________________________________

1. teden: 16. 3. 2202 – 20. 3. 2020

Dragi učenci in učenke!

Kljub temu, da šport ni vsakodnevno na urniku, vam bomo učitelji vsak dan ponudili dejavnost, za katero želimo, da si jo pogledate in jo tudi opravite. Potrudili se bomo, da bodo naloge za vas zanimive in boste lahko uporabili moderno tehnologijo, ki vam je blizu ter se tako naučili njene uporabe na drugačen način – se z njo učiti. Tudi za nas je to nekaj novega, zato je to priložnost, da se iz nastale situacije vsi naučimo največ. Bodite kreativni (lahko nas presenetite s kakšno video vsebino, fotografijo, zapisom), vašega odziva bomo zelo veseli.

V tednih, ko boste doma, pa vam svetujemo tudi, da čim več vaj izvajate zunaj, v naravi, na svežem zraku, a se ne združujete v skupine s svojimi prijatelji, sošolci, vrstniki. Med predloge vam bomo posredovali tudi vaje, ki jih lahko izvajate ob slabem vremenu v zaprtih prostorih (po vadbi prostore dobro prezračite). Ne pozabite pa tudi na osebno higieno (umivanje rok).

Vam in vašim bližnjim želimo veliko zdravja.

Učitelji športa

5. NALOGA

Pred nami je lep vikend. Predlog, da nam ne bo dolgčas.

Pred vami je kar zahtevna naloga. Najprej moraš prebrati  QR kodo. Na njej boš našel  podatke o točki na zemljevidu, ki jo najdeš in se tudi odpraviš k njej. Podatki so zapisani v obliki decimalnega  zapisa ( npr;46.1939876,  14.974325)  stopinj.

Ko prispeš ( ali prispete kot družina ) na to točko, lahko napravite fotografijo in jo pošljete, lahko pa celo pot posnamete preko,  zdaj  že znane vam aplikacije STRAVA, kjer bo razvidno kje si se potepal.

Spodaj so različne opcije, ker niso učenci samo iz Škofje Loke, je  na eni naloga za učence  iz Ševelj in Bukovščice, na eni pa za učence iz Luše in Bukovice. Ugotovi sam, katera je prava.

Pa srečno!

  

Še nekaj tehničnih napotkov:

Vnos koordinat za iskanje mesta v google zemljevid:

 1. V telefonu ali tabličnem računalniku Android odprite aplikacijo Google Zemljevidi  .
 2. V iskalno polje na vrhu vnesite koordinate. Spodaj so navedeni primeri oblik zapisa, ki jih lahko uporabite:
  • Stopinje, minute in sekunde (DMS): 41°24’12.2″N 2°10’26.5″E
  • Stopinje in decimalno zapisane minute (DMM): 41 24.2028, 2 10.4418
  • Decimalno zapisane stopinje (DD): 41.40338, 2.17403
 3. Na vaših koordinatah bo prikazan žebljiček.

Eden od predlogov za QR čitalec (na temu se takoj, ko prečitate kodo, odpre  možnost iskanja na zemljevidu):

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tohsoft.qrcode&hl=s

Pa še opozorilo! če bo na točkah več ljudi, počakaj da se umaknejo. Varnost je prva!

4. NALOGA

PLES – JUST DANCE

Predvajaj posnetke s pomočjo računalnika ali na TV preko YouTuba in akcija – pleši. Lahko jih izbereš tudi po lastni izbiri. Predlagaj najboljšega svojemu učitelju športa na zgornje e-naslove. Posnetek z največ glasovi se bomo prihodnji teden učili in potem ko pridete nazaj v šolo, tam zaplesali.

Za deklekta:

JUST DANCE CON CALMA

– JUST DANCE MI MI MI

JUST DANCE LIMBO

Pa še kakšen za fante:

JUST DANCE THE FINAL COUNTDOWN

JUST DANCE GANGNAM STYLE

JUST DANCE EYE OF THE TIGER

Uživajte v delu.

3. NALOGA

KOŠARKA

Odpri e-učbenik šport in si preberi celotno vsebino KOŠARKA. Odgovore na spodnja vprašanja pošlji svojemu učitelju športa po elektronski pošti.

Vprašanja:

 1. Kaj je vtekanje?
 2. Koliko minut odmora lahko zahteva trener?
 3. Naštej 5 prekrškov.
 4. Pokaži 5 sodniških znakov. Fotografije priloži odgovorom na vprašanja (lahko tudi video).

Zdaj pa še malo miganja. Na povezavi imaš TABATO . In kaj sedaj? Si v športni opremi? Pripravljen/a? Posnemaj naloge iz desne strani. Nato sledi navodilom. Akcija! Učitelju poleg odgovorom tudi zapiši, kakšna se ti je zdela vadba – TABATA. Je bilo naporno, zanimivo, ti je uspelo vaditi do konca, ti je všeč takšen način vadbe?

2. NALOGA

Pojdite  v naravo in  se gibajte eno uro.  Izberite si nizko intenzivnost, vmes naredite kakšen poskok, ali pa lahkoten tek.

Ker pa imate vsi že pametne telefone,  aktivnost tudi posnamete preko aplikacije   .  Na Stravi imamo narejeno tudi skupino ŠD Podlubnik, preko katere lahko svojo aktivnost tudi delite z ostalimi sošolci.

Nekaj napotkov  glede registracije na aplikacijo:

Na spodnji povezavi se registriraš:

https://www.strava.com/mobile 

Ko je registracija zaključena, že lahko posnameš svojo aktivnost. Seveda v naravi, kajti za delovanje aplikacije potrebuješ GPS.

Naslednji korak je, da pošlješ povabilo na šolsko skupino ŠD Podlubnik, kjer boš svojo aktivnost delil z ostalimi. Povabilo pošlješ preko  povezave:

https://www.strava.com/clubs/SDPodlubnik  (glej spodnjo sliko)

 

Če pa nimaš veselja do uporabe aplikacije pa lahko  pošlješ kakšno fotografijo kake zanimivosti s tvojega potepanja učitelju športa na elektronski naslov.

Želim vam čim več užitka v naravi  in naj to postane tvoja stalnica.

1. NALOGA

Dragi osmošolci!

Upam, da ste že usvojili učenje na daljavo, bomo poskusili tudi daljinsko vodeno gibanje. Ker bomo v aprilu začeli s testiranjem za ŠVZ karton – SLOfit, vam priporočam, da se nanj začnete pripravljati. Predlagam naslednje naloge, ki jih lahko delate v stanovanju ali na prostem, z bratom, sestro, z mami ali očetom:

 • tek na mestu z vedno višjim dviganjem kolen, vmes nekaj “kickov” z nogami – za sprostitev
 • izpadni korak – 5x z L nogo naprej, 5x z D naprej; 5x izpadni v L stran in 5x v D stran
 • sonožni (žabji) poskoki – 5 x 3; skok v daljino z mesta (kdo bo skočil največ – oče, sin, sestra)?
 • raztezanje stegenskih mišic (stretching) in kroženje v bokih – naredi nekaj predklonov do tal; kdo se skloni najnižje? Poskusi še na klopici ali stolu.
 • dviganje trupa – noge zatakni pod kavč ali pa te za gležnje drži mami, sestra. Naredi 4 x 5 dvigov. Dodaj še 2 x 5 dvigov v bokih (“mali most”) in končaj v “sveči”, iz katere vstani 3x brez pomoči rok.
 • leže na trebuhu naredi 2 x 5 dvigov nog in rok istočasno in 2 x 5 diagonalno roka – noga. Nato se postavi na kolena in za stabilizacijo diagonalno iztegni L roko – D nogo in še drugo. Vsako drži 10 sekund.
 • naredi mizo (“plank”) na iztegnjenih rokah – 10sekund, še na komolcih 10 sekund.
 • sedi za mizo, L roko položi z dlanjo na mizo, z D roko križno prenašaj kocke z L na D stran – 20 sekund. Pomaga ti brat, potem se preiskusi še on. Kdo bo v 20sekundah prenesel več kock?
 • poišči nek drog v sobi ali zunaj na igralih in se nekajkrat potegni gor – kdo se večkrat – ti ali oče? Potem še oba držita veso, sestra naj šteje, kdo jo bo držal dalj časa?
 • naredi še stretching za roke, nekajkrat globoko vdihni in izdihni in končaj vadbo.
(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 56)
(Skupno 2.718 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost