Select Page

Interesne dejavnosti

INTERESNE DEJAVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2019/2020

Objavljamo urnik interesnih dejavnosti, ki bodo potekale v šolskem letu 2019/20: Urnik_ID_1920

Učenci so prinesli domov le eno prijavnico za interesno dejavnost, sami pa si lahko po potrebi natisnete še dodatno PRIJAVNICO.

Prosimo, da učenci vrnejo prijavnice razredniku do petka, 10. 9. 2019, saj bomo pričeli z izvajanjem interesnih dejavnosti v ponedeljek, 16. 9. 2019, medtem ko bodo športne dejavnosti v telovadnici potekale že v prvem tednu v septembru.

Interesne dejavnosti so pomemben del vseživljenjskega učenja. Šola jih organizira izven pouka, kot razširjeni program šole z namenom, da bi omogočila odkrivanje in razvijanje učenčevih interesov in učence praktično uvajala v življenje in jih s tem usposabljala za koristno in zdravo preživljanje prostega časa. Učenci  izbirajo ter se vključujejo v dejavnosti prostovoljno. Šola jim s pomočjo mentorjev pomaga pri izboru in oblikovanju programa interesnih dejavnosti, strokovno izvaja in evalvira delo ter zagotovi delovanje v prijetnem in sproščenem vzdušju.

 

Pripravila Maja Doljak in Matej Mavri

 

DRAMSKI KROŽEK

3. razred

Mentorica: Maja Trojar Kepic

četrtek, 12.45 – 13.30

Dramski krožek je namenjen učencem 3. razreda, ki radi nastopajo kot posamezniki ali v skupini. Pri krožku se bodo učenci učili zborne recitacije, vadili igro vlog, sproščeno nastopanje in igrali različne prizore ter izdelovali sceno za dramsko igro.

FILMSKI KROŽEK

4. – 6. razred

Mentorica: Urška Ziherl

torek, 13.00 – 14.30

 

Filmski krožek obiskujejo učenke in učenci, ki radi gledajo filme. Tisti, ki radi drugače gledajo filme. Pred vsakim ogledom se namreč najprej pogovorimo o posebnostih filma. Spregovorimo o avtorjih, pogledamo naslov in si skušamo predstavljati, kaj nas čaka.

Vedno si zadamo nalogo, na kaj bomo pri filmu še posebej pozorni. Po ogledu pa najprej razmišljamo o vsebini, jo razlagamo, se sprašujemo, kritiziramo … nato pa nekaj ustvarimo o tem filmu. Lahko so to stripi, ilustracije, plakati, spisi … Skratka, imamo se lepo.

FOLKLORNA SKUPINA  GROHARČKI

1. – 5. razred

Mentorici: Urška Ziherl, Valentina Žagar

sreda, 7.30 – 8.15, telovadnica

 

Pri folklori se bodo učenci seznanili z našo kulturno dediščino, spoznavali narodne noše in običaje.

Naučili se bodo enostavnejše folklorne plese, nekaj starih otroških (pastirskih) iger in otroških narodnih pesmic.

Pri plesu, petju in igri se otroci sprostijo in krepijo svojo samopodobo. Prav tako spontano urijo svoj spomin, izboljšujejo svoje kognitivno, čustveno, socialno in fizično stanje.

Pri interesni dejavnosti se bodo naučili sklop iger in plesov, ki jih bodo povezali v program za nastopanje ob različnih priložnostih.

TEHNIKA SPROŠČANJA PREKO VADBE

2. – 3. razred

Mentorica: Janja Bračko

TOREK, 7.30 – 8.15, TELOVADNICA

 

Učenci bodo s pomočjo pravljic in iger spoznali različna gibanja in položaje, ki so otroku blizu in v njem budijo domišljijo in ustvarjalnost.

Učenci se ob izvajanju telesnih vaj in tehnik dihanja ter vizualizacije naučijo umiriti svoje telo in misli. Tako sprostijo notranje napetosti in se učijo graditi boljšo samopodobo. Prav tako vadba izboljšuje gibljivost, moč, ravnotežje in koordinacijo ter krepi koncentracijo.

Vadba bo potekala v učilnici ali na prostem.

KROŽEK ZA KRAVŽLJANJE MOŽGANOV

Mentorica: Branka Mali

sreda: 13.45-14.30, v učilnici 240 (5. b)

 

Če te zanima:

ustvarjanje novih iger, kvizov…
iskanje novih/drugačnih idej…
sestavljanje in reševanje nenavadnih stvari, zanimivih nalog…
in če bi rad/-a ugotovil/-a, kaj vse se še skriva v tebi oz. kaj vse zmoreš…

se nam pridruži na krožku, ki bo potekal ob sredah, od 13.45 do 14.30, v učilnici 240 (5. b).

 KLEKLANJE

3.-9. razred

Mentorica: Andreja Jemc

sreda, 12.45 – 14.15

Prispevek staršev: 12 €/mesec

 

Klekljanje je izdelovanje čipk s pomočjo klekljev.  Klekljana čipka je pomemben del slovenske kulturne dediščine, ki se že stoletja prenaša iz roda v rod. Pri interesni dejavnosti klekljanje se bodo otroci naučili več  klekljarskih tehnik. Spoznali bodo tradicionalne in moderne vzorce za klekljanje čipk ter tekstilne materiale, ki se pri tem uporabljajo. Sklekljali bodo čipke z živalskimi, cvetličnimi motivi in uporabne čipke kot so nakit, knjižna kazala, prtički, obeski idr. S klekljanjem otroci pridobivajo in krepijo ročne spretnosti, razvijajo logično sklepanje in koncentracijo, pridobivajo natančnost, potrpežljivost, medsebojno sodelujejo.

S kombiniranjem različnih vzorcev, oblik in barv  klekljarskih materialov, so lahko zelo ustvarjalniPripomočki za klekljanje so: blazina (punkelj),  košarica ali podstavek, 5 parov klekljev, sukanec, nerjaveče tanke bucike ter kvačka (0,70). Mentorica interesne dejavnosti bo Andreja Jemc iz Čipke Mojca iz Škofje Loke. Otroci potrebujejo zgoraj omenjene pripomočke.

KUHARSKI KROŽEK

3.-5. razred

Mentorica: Blažka Ravnikar

ponedeljek, 12.45 – 14.15
g
ospodinjska učilnica

 

Tudi v letošnjem šolskem letu lahko učenci 3. 4. in 5. razreda obiskujejo kuharski krožek. Na krožku pripravljamo različne jedi: juhe, rižoto, špagete z bolonjsko omako, lazanjo, palačinke, štruklje, sadno kupo, domač sladoled… Dobrote na koncu učenci tudi sami pojedo.

Zaradi velikega števila prijavljenih otrok bo delo potekalo po skupinah. Krožek imamo v gospodinjski učilnici.

LOGIČNA POŠAST

1.-5. razred

Mentorica: Andreja Šifrer

četrtek, 13.30 – 14.20

 

Učenke in učenci bodo pri interesni dejavnosti s pomočjo različnih didaktičnih iger in nalog razvijali logično mišljenje. Ob koncu leta bodo lahko svoje logične spretnosti preizkusili na tekmovanju.

Interesna dejavnost bo potekala ob četrtkih od 13.30 do 14.20. Namenjena je učencem od 1. do 5. razreda.

MAŽORETNA DEJAVNOST

1.-4. razred

Mentorici: Maruša Šantej in Katarina Novak

torek, 15.10 – 16.00 (1. in 2. razred)

sreda, 15.10 – 16.00 (3. in 4. razred)

Telovadnica

Mesečni prispevek staršev: 25€

 

Vrtenje palice, ples, korakanje v vrsti, nastopanje pred ljudmi in tekmovanja na prvenstvih. Zgledna telesna pripravljenost, pokončna drža in lep nasmeh. Samozavest, druženje, zabava in sklepanje novih prijateljstev. Vse to so sestavine dejavnosti mažoretk.

Mažoretni ples je ena izmed panog plesa, pri katerem so glavne prepoznavne značilnosti uniforma in koračni ritmični vzorci deklet, ki nosijo v rokah dekorativne palice in z njimi plešejo z akrobatsko spretnostjo.

Mentorica je 9-kratna državna prvakinja, na evropskem tekmovanju pa se je že večkrat uvrstila med najboljše 3 skupine. Sedaj ustanavlja društvo v Škofji Loki in vabi vsa zainteresirana dekleta k sodelovanju – vabljene!

Mesečni prispevek vključuje mažoretno palico in majico.

 MEPI
Mentorice: Janja Bračko, Jana Ržen, Sabina Leben
 

MEPI predstavlja štiri področja: veščino, šport, prostovoljstvo in odpravo. Eden izmed udeležencev je zapisal:

Delovanje v skupini je verjetno najpomembnejša veščina, ki sem jo pridobila v programu MEPI. Tvoj cilj (na odpravi) ni, da prispeš do zadnje kontrolne točke v pravem času in brez zapletov, ampak da na poti narediš vse, kar je v tvoji moči, da na cilj prispe celotna skupina.

Da boš spoznal kaj je pravi timski duh, tudi tebi priporočam program MEPI.
Srečujemo se enkrat tedensko in se sproti dogovarjamo za skupne aktivnosti.

 MINI ROKOMET

1.- 3. razred

Mentorja: Marko Primožič in Žiga Bradeško

ponedeljek in četrtek od 15.10 – 16. 10 v telovadnici naše šole

 

Mini rokomet je enostavna igra, ki jo učenci hitro osvojijo in znajo igrati. Skozi različne vaje in igro učence naučimo osnovnih tehnično taktičnih elementov, da čimprej uživajo v igri.

Med letom igramo nekaj tekem z bližnjimi šolami in se udeležimo tudi kakšnega večjega tekmovanja.

OTROŠKI PEVSKI ZBOR

1. – 2. razred

Mentorica: Tatjana Jeram

sreda, 13.45 – 14.30, učilnica 128

Vaje so otroškega pevskega zbora so enkrat tedensko.

Učenci se uvajajo v petje v pevskem zboru. Poleg otroških pesmic slovenske ljudske zadkladnice in različnih avtorjev se pevci učijo pravilnega pevskega dihanja, natančne izgovorjave besedila,  lepe drže, veščin nastopanja na odru …

Pevski zbor pomeni tudi druženje, oblikovanje osebnosti. Pomembni so tudi nastopi pred publiko na šolskih prireditvah in ob drugih priložnostih.

PLANINSKI KROŽEK

1.-4. razred in
5.-9. razred

 Mentorica: Ivanka Dolenc

Če imaš rad naravo, hojo v hribe in dobro družbo, se vključi v planinski krožek. Na šoli je organiziran v dveh skupinah. V mlajšo skupino Kozlički so vključeni učenci od prvega do četrtega razreda, v starejšo skupino pa so vključeni učenci od 5. do 9. razreda. Planinske urice bodo organizirane med tednom, izleti pa ob sobotah. Za vsako skupino načrtujemo po 3 planinske urice in 6 izletov.

Kozlički boste pri planinskih uricah spoznali opremo planinca, planinske oznake ter se udeležili plezanja na umetni steni. Na planinskih izletih pa se boste povzpeli na vrhove, spoznavali okolico in osnovna pravila, ki veljajo za varno hojo v hribe. Izlete pa bomo popestrili s pravljicami in odkrivanju drugih zanimivosti.

Gamsi boste nadgradili znanje o planinski opremi, se naučili nekaj planinskih vozlov in osnov samovarovanja. Planinski izleti bodo daljši. Spoznavali boste rastline, živali in si ogledali naravne znamenitosti. Ob koncu šolskega leta pa bomo organizirali 4-dnevni planinski tabor.

RAČUNALNIŠKI KROŽEK

2. in 3. razred

 Mentorica: Majda Šubic
 

Učenci ali vas zanima računalnik in si želite spoznati nekaj novega. Spoznavali boste osnove računalništva, delo z računalniškimi programi, varno rabo interneta (Safe.si), razvijali svojo ustvarjalnost in kreativnost. Naučili se boste pravilno vklopiti in izklopiti računalnik, s pomočjo didaktičnih iger spretno uporabljati računalniško miško in tipkovnico. Preskusili boste različne didaktične igre in orodja v katerih boste razvijali miselne spretnosti in utrjevali znanje. Dejavnosti vam bodo v pomoč pri pouku.

Pri delu bomo gradili na medsebojnem sodelovanju in razvijanju ustvarjalnosti; risali v Slikarju, pisali v Wordu, animirali v PowerPointu.

Lepo vabljeni

RADIJSKI KROŽEK

6.-9. razred

Mentorica: Jana Kos

četrtek, 12.45 – 13.30

 
Namenjen je učencem od 6. do 9. razreda.
Pripravljali bomo prispevke o aktualnih in za našo šolo pomembnih dogodkih, montirali posnetke, se oglašali v živo z nacionalnega radia in še in še …
Vabljeni v našo družbo, kjer se bo vedno dogajalo veliko zanimivega. 😉

ŠIVANJE

2. – 3. razred


Mentorica: Jerneja Eržen
četrtek, 13.30 – 14.15
Učenci spoznajo orodje za šivanje, naučijo se osnovne šive in izdelujejo praktične in uporabne izdelke. Pri tem ves čas urijo fino motoriko.
ŠPORT v okviru RaP
Vsi razredi
Mentorji: Jože Kordiš, Mara Peternelj, Maja Bajželj Plešec, Nada Pohleven
  Učenci imajo letos veliko možnosti dodatnih športnih aktivnosti izven rednega pouka.
Lahko se vključijo v katerokoli od navedenih skupin: Fit vadba (aerobna vadba z različnimi pripomočki, utežmi; aerobika, pilates) – za učence od 6. – 9.razreda)
Prva pomoč (teorija in praktično osnove PP) –  za učence od 7. – 9. razreda
Tekmujmo športno, kjer se bomo pripravljali na različna tekmovanja z učenci 7. – 9. razreda
Spremljam svojo aktivnost – tukaj bomo spremljali svojo aktivnost z uporabo različnih elektronskih pripomočkov (Polar, Strava, GPS…) za učence od  7. – 9. razreda
Žogarija – igre z žogo za učence od 5. –  8. razreda
Odbijam žogico – badminton, namizni tenis, tenis v dvorani –  za učence od 5. –  9. razreda
Zapleši z mano –  plesali bomo standardne in latinsko ameriške plese, moderne plese in družabne plese – za učence od 5. –  9. razreda. V okviru OPB bodo za učence razredne stopnje organizirane športne urice GiB.
Učenci bodo podrobneje seznanjeni z aktivnostmi pri urah športa.
ZAČNEMO ŽE V  PRVEM TEDNU POUKA!
VABLJENI V ČIMVEČJEM ŠTEVILU!
 UMETNOST

Mentorica: Milojka Bozovičar Gantar

Dve šolski uri – različne dni v tednu

 

V Šolskem letu 2019/20, sta pri likovni umetnosti načrtovani dodatni dve šolski uri tedensko za interesno dejavnost UMETNOST. Zaradi narave dela, bodo ure razporejene različne dni v tednu in po vnaprejšnjem dogovoru.Povezovali se bomo z ID UMETNOST pri računalništvu (animacije…) in z različnimi institucijami v domačem in širšem okolju.

Program dela bomo oblikovali skupaj z učenci, v katerega bom vključila njihove želje. Pobližje bomo spoznali tudi različne tehnike akvarela, slikanja na platno z akrilnimi barvami, izdelali stensko sliko v šolski knjižnici, ilustracije itn.

Stroške za material (razen, kar se veže na šolo – poslikava stene), prevoze in oglede, boste starši plačali po položnici.

USTVARJALNA URICA

1. razred

Mentorica: Nina Zupanc

torek, 13.30 – 14.15

 

Učenci bodo spoznavali različne likovne tehnike in področja ter se izražali z različnimi materiali za ustvarjanje in preoblikovanjem le-teh. Ustvarjali bodo na različne teme, ki jih bomo z otroki izbrali skupaj, glede na njihove interese.

Učenci bodo urili in razvijali ustvarjalnost, kreativnost, domišljijo, ročne spretnosti, vztrajnost in natančnost, skrbeli za urejenost delovnega okolja ter s tem razvijali pozitiven odnos do dela. Omenjeno bo prav tako pripomoglo k boljšemu razumevanju in sledenju navodil ter k vrednotenju lastnega dela.

 VESELA ŠOLA

4., 5., 6. razred

Mentorica: Jerneja Tolar

Predura enkrat tedensko

 

Pridružite se uricam, na katerih bomo spoznavali zanimive stvari na drugačen način. Kaj vse bomo spoznavali v tem letu in kaj vse drugega se bo dogajalo, si lahko ogledate tudi na spletni strani VESELA ŠOLA (novosti za to šolsko leto bodo objavljene v mesecu septembru). Kot posebna rubrika, Vesela šola izhaja tudi v reviji PIL, ki jo lahko naročite, ni pa to pogoj za obiskovanje interesne dejavnosti.

 V tem šolskem letu vas bo med drugimi temami zagotovo navdušila zgodovina cepljenj, saj se tam skriva veliko zanimivih zgodb in dogodkov, ki so zaznamovali  življenje, kot ga poznamo danes. Letošnje leto je zaznamovano s praznovanjem 50. obletnice pristanka na Luni, to je prava priložnost, da se poglobimo v dogajanje tako velikega koraka za človeštvo. Učili se bomo o toploti in mrazu in zagotovo naredili tudi kakšen poskus. V nadaljevanju beremo še o vulkanih, ekologiji, lego kockah in ne pozabimo na spektakel leta 2020 – poletne olimpijske igre in še marsikaj.

V mesecu marcu se lahko pomerite v znanju iz Vesele šole na šolskem in tudi državnem tekmovanju, če boste uspešni.

Posebna rubrika se imenuje ŠNOFIJEV IN PEPCIN NAGRADNI IZZIV

Eden od teh v lanskem letu se je imenoval: MALI ŠEF

Šnofi in Pepca sta učence  izzivala, da pripravijo kakšno novo in najbolj slastno slovensko sladico! Svojo tradicionalno ali izvirno slovensko sladico z zastavico Vesela šola so fotografirali, poslali na uredništvo  in če so bili res izvirni prejeli nagrado.

Upam, da sem vas navdušila čim več in da se v novem šolskem letu srečujemo na zabavnih uricah. Jaz se že veselim.

 

(Skupno 1,377 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost