Skoči na glavno vsebino
Select Page

20. november je za otroke pomemben datum, saj je leta 1959 Generalna skupščina Združenih narodov sprejela Deklaracijo o otrokovih pravicah, na isti datum leta 1989 pa še Konvencijo o otrokovih pravicah. S tem so v svet poslali sporočilo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebujejo posebno skrb in zaščito. Države, ki se jim je leta 1992 pridružila tudi Slovenija, so se s podpisom zavezale, da bodo ščitile, sprejemale in izvajale politiko, ki bo upoštevala največjo korist otrok.

Na svetovni dan otrok smo tako dobili najpomembnejši dokument za otroke, zaradi katerega danes milijoni otrok živijo bolje, številni izzivi pa kljub temu še vedno ostajajo. Ta dan predstavlja za vsakega izmed nas vstopno točko za praznovanje, promocijo, predvsem pa za zagovorništvo otrokovih pravic. Letošnji svetovni dan otrok je potekal pod geslom Vsaka pravica za vsakega otroka in poudaril nujnost spoštovanja otrokovih pravic.

“Odrasli preslabo poznajo otrokove pravice, zato se konvencija o otrokovih pravicah tudi ne izvaja, kot bi se morala,” je opomnila predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik.

V Sloveniji ima na svetovni dan otrok svoj rojstni dan tudi TOM telefon, ki v okviru ZPMS že 33 let svetuje otrokom in mladostnikom v stiski. Ena od tematik, zaradi katere se obračajo po pomoč so težave z vrstniki. Tudi o tem so spregovorili na javnem posvetu o ozaveščanju in zmanjševanju nasilja med mladimi, ki ga pripravlja Mirovni inštitut v sodelovanju z ZPMS.

Vir slike: https://www.facebook.com/100064719849158/posts/pfbid0ngG172aXtDXHg9fgAMVL3RqYdU1x2LsrL1Qp6FN6bxzjZguReUaUE5v4GhVroL45l/?app=fbl
Pri nas je svetovni dan otrok potekal pod sloganom “Svet smrdi, če ne upošteva mladih!” in v ospredje postavil participacijo otrok in mladih. Odslej jim je na voljo nujno potrebna UNICEF-ova platforma U-Report, ki omogoča, da je glas otrok in mladih slišan. Otroci in mladi lahko preko priljubljenih aplikacij za klepet (Viber, WhatsApp, Instagram in Facebook Messenger,) povedo svoje mnenje o temah, ki se jim zdijo pomembne. U-Reporterji postanejo preko spletne strani www.svetsmrdi.si. Tako lahko postanejo del sprememb, ki si jih želijo videti v Sloveniji. Uporaba je brezplačna in anonimna. Teme vključujejo področja kot so podnebne spremembe, duševno zdravje, medvrstniško nasilje,…

V skladu s Konvencijo o otrokovih pravicah imajo otroci in mladi pravico svobodno izražati svoje mnenje o temah, ki jih zadevajo, odrasli pa so jih dolžni poslušati in jemati resno.

S četrtošolci smo si v šolski knjižnici ogledali razstavo in skupaj pokukali v knjige na to temo, saj je otroke treba osveščati, da se zavedajo svojih pravic.

knjižničarka Anica

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost