Skoči na glavno vsebino
Select Page

Šport

NOVO!!!

POMEMBNO OBVESTILO!

Od srede, 1. aprila 2020, bodo vse vsebine za pouk dostopne le še PREKO SPLETNIH UČILNIC.
Na tem mestu se vsebine NE BODO VEČ OBJAVLJALE!

Dostop do spletne učilnice ŠPORT je s tvojim osebnim UPORABNIŠKIM IMENOM in GESLOM:
UI: ime.priimek@os-igroharja.si
GESLO: Prejeli na Obvestilu za dodelitev dostopa do storitev omrežja Arnes

Za vstop v spletno učilnico boš potreboval enkraten ključ, ki je

dajmoGROHARJI9

V primeru kakršnikoli TEŽAV PRI VPISU v spletne učilnice(pozabljeno geslo, težava pri prijavi…), se obrni na UČITELJICO RAČUNALNIŠTVA: majda.subic@os-igroharja.si

Želim ti uspešen vpis!


ŠPORTNI DAN

Tukaj objavljamo kako smo bili aktivni na športnem dnevu.

3. teden: 30. 3. – 3. 4. 2020

Naloge na spletni učilnici

 

2. teden: 23. 3. – 27. 3. 2020

Dragi učenci in učenke!

Prvi teden pouka na daljavo je za nami. Nekateri ste bili pridni in vestno pošiljali odgovore na naše naloge, od nekaterih pa žal nismo dobili nobenega odgovora. Upamo, da ste bili vseeno vsaj malo telesno aktivni.

V tem tednu pa želimo, da opravite vsaj toliko nalog, kolikor ur športa imate na urniku. Naj vam naše naloge ne bodo v breme ampak ideja, kako lahko storite nekaj koristnega za svoje zdravje. Seveda pa je priporočljivo, da ste aktivni vsak dan, vsaj nekaj minut, lahko tudi kot odmor med učenjem ali opravljanjem nalog za druge predmete, saj je gibanje za vaše zdravje zelo pomembno. Še vedno velja pravilo, da se ne družite s sošolci in prijatelji,  NE zadržujete se na igriščih ali igralih in redno skrbite za higieno.

Vaša naloga v tem tednu je, da vsak napravi svoj Dnevnik_dejavnosti katerega vsak dan dopolnjujete (prilagamo dnevnik, lahko ga naredite po svoje). V njem naj bodo zapisane vse športne dejavnosti, ki jih boste opravili v tem času, ko ste doma, prav tako lahko zapišete aktivnosti, ki jih naredite kot hišno opravilo, npr. odnašanje smeti po stopnicah, 60 stopnic, sprehod in tek s psom, itd. Dnevnike bomo potem pregledali v šoli, ko se zopet vidimo. Zapišete lahko tudi aktivnosti, ki ste si jih domislili sami.

Dnevnik_dejavnosti

Odgovore in opravljene naloge posredujete na elektronske naslove svojega učitelja športa.

 • Mara Peternelj – mara.peternelj@os-igroharja.si
 • Jože Kordiš – joze.kordis@os-igroharja.si
 • Maja Bajželj Plešec – maja.bajzelj@os-igroharja.si
 • Bernarda Pohleven – bernarda.pohleven@os-igroharja.si

Veseli smo vseh vaših odzivov, ponosni smo na vas.

V upanju, da se čim prej spet vidimo in skupaj potelovadimo vas lepo pozdravljamo učitelji športa

Nada, Jože, Mara in Maja

Tudi učitelji se ne damo: UČITELJI PRI DELU


5. NALOGA

Učenci, ker nismo dobili vseh vaših odgovorov na nalogo iz KOŠARKE vam ponovno v branje prilagamo e-učbenik za kratko branje. Spodaj imate dve povezavi do križank, katerih vprašanja se nanašajo na vsebino iz učbenika. Naj bo izziv, da križanki poskušaš rešiti PRED branjem in če ti reševanje ne bo šlo pokukaš v učbenik in si z njim pomagaš do pravilnih rešitev.

KRIŽANKA KOŠARKA 1

KRIŽANKA KOŠARKA 2

Vsem, ki ste nalogo iz košarke že oddali prepuščamo svobodno odločitev, katero izmed tedenskih nalog boste danes opravil. Lahko pa seveda tudi vi rešite križanki.

PRIPOROČAMO: gibanje na svežem zraku.

4. NALOGA

PILATES ZA ZAČETNIKE za učenke

Pilates je vadba prihodnosti.Tudi me smo posamezne elemente že večkrat vključile pri vadbi ( “strehica”, plank, pozdrav soncu…). To so različne vaje za raztegovanje, povečanje gibljivosti, krepitev notranjih mišic. Posebno pozornost je treba posvetiti pravilnemu dihanju – vdih skozi nos, izdih skozi usta, aktiviramo tudi trebušno prepono. Vadba je bolj umirjena, sproščujoča.

Pripravite si eno blazino (armaflex, blazina za jogo, ležalka za na plažo), oblecite pajkice in majico. K vadbi povabite še sestro, mami. Vključite računalnik in na Youtubu poiščite naslednjo povezavo:

https://www.youtube.com/watch?v=lCg_gh_fppI

Rezultat iskanja slik za pop pilates

PILATES ZA ZAČETNIKE – za fante

Tudi fantje poiskusite to vadbo. Pilates so baje prvi začeli vaditi prav moški. To so gimnastične vaje, namenjene gibljivosti in raztezanju pa tudi krepitvi posameznih mišičnih skupin. Pomembno je pravilno dihanje – vdih skozi nos, izdih skozi usta. Pripravite blazino, povabite še brata in očeta in začnite z vadbo. Vse je vodeno na spodnji povezavi:

 

3. NALOGA

PLES – JUST DANCE

Predvajaj posnetke s pomočjo računalnika ali na TV preko YouTuba in akcija – pleši. Lahko jih izbereš tudi po lastni izbiri. Predlagaj najboljšega svojemu učitelju športa na zgornji e-naslov. Posnetek z največ glasovi se bomo naučili in potem ko pridete nazaj v šolo, tam zaplesali.

Za dekleta:

JUST DANCE CON CALMA

– JUST DANCE MI MI MI

JUST DANCE LIMBO

Pa še kakšen za fante:

JUST DANCE THE FINAL COUNTDOWN

JUST DANCE GANGNAM STYLE

JUST DANCE EYE OF THE TIGER

Uživajte v plesu.

Učitelji športa te lepo pozdravljamo … UČITELJI

2. NALOGA

FARTLEK

Najprej na spletu poišči odgovor na vprašanje: Kaj je fartlek?

Si? Sedaj, ko poznaš odgovor in si se v preteklem tednu že spoznal z uporabo STRAVE (če ne, poglej spodaj navodila za nalogo) v naravi opravi fartlek. Če imaš možnost, med tekom napravi kakšno fotografijo. Ker so sestavni del fartleka tudi različne vaje za moč prilagam tabelo nalog ČRKUJ-SVOJE-IME-IN-SE-ZMIGAJ . Črkuj svoje ime in priimek in opravi pripadajoče naloge.

Odgovor na vprašanje in naloge, ki si jih moral opraviti, ko si črkoval svoje ime in priimek pošlji svojemu učitelju.

1. NALOGA

Na povezavi: SLOFIT_9.r_PDF  so rezultati lanskoletnega testiranje za SloFit  športno-vzgojnega kartona. Objavljeni so samo rezultati po spolu in razredu, ne pa tudi imena učencev.  Poišči  svoj rezultat. ( spomni se lanskoletnega testiranja).

Tvoja naloga je, da svoje rezultate napišeš in  označiš tisti rezultat,  (Glej samo rezultate motoričnih testov:   Dotikanje plošč z roko, kok v daljino,  poligon nazaj , dvig trupa, predklon na klopci, vesa v zgibi, tek 60 m, tek 600 m ter ITF-indeks telesnega fitnesa.) ki je bil v povprečju najslabši ter ga pošlješ  po elektronski pošti svojemu učitelju športa.  V primeru, da se ne najdeš, prosi za pomoč, dobiš namig.

Da pa ne boš samo čepel pred računalnikom, opravi še spodnje naloge.  To pa je domača naloga za vsak  dan.

Pa srečno, in pričakujemo tvoj odgovor.

Učenci in učenke na zavinku IP izbirni predmeti imate naloge za IŠPO in IŠPN.


Dragi učenci in učenke!

Kljub temu, da šport ni vsakodnevno na urniku, vam bomo učitelji vsak dan ponudili dejavnost, za katero želimo, da si jo pogledate in jo tudi opravite. Potrudili se bomo, da bodo naloge za vas zanimive in boste lahko uporabili moderno tehnologijo, ki vam je blizu ter se tako naučili njene uporabe na drugačen način – se z njo učiti. Tudi za nas je to nekaj novega, zato je to priložnost, da se iz nastale situacije vsi naučimo največ. Bodite kreativni (lahko nas presenetite s kakšno video vsebino, fotografijo, zapisom), vašega odziva bomo zelo veseli.

V tednih, ko boste doma, pa vam svetujemo tudi, da čim več vaj izvajate zunaj, v naravi, na svežem zraku, a se ne združujete v skupine s svojimi prijatelji, sošolci, vrstniki. Med predloge vam bomo posredovali tudi vaje, ki jih lahko izvajate ob slabem vremenu v zaprtih prostorih (po vadbi prostore dobro prezračite). Ne pozabite pa tudi na osebno higieno (umivanje rok).

Vam in vašim bližnjim želimo veliko zdravja.

Učitelji športa

Teden od 16. 3. 2020 do 20. 3. 2020

Pred nami je lep vikend. Predlog, da nam ne bo dolgčas.

5. NALOGA

Pred vami je kar zahtevna naloga. Najprej moraš prebrati  QR kodo. Na njej boš našel  podatke o točki na zemljevidu, ki jo najdeš in se tudi odpraviš k njej. Podatki so zapisani v obliki decimalnega  zapisa ( npr;46.1939876,  14.974325)  stopinj.

Ko prispeš ( ali prispete kot družina ) na to točko, lahko napravite fotografijo in jo pošljete, lahko pa celo pot posnamete preko,  zdaj  že znane vam aplikacije STRAVA, kjer bo razvidno kje si se potepal.

Spodaj so različne opcije, ker niso učenci samo iz Škofje Loke, je  na eni naloga za učence  iz Ševelj in Bukovščice, na eni pa za učence iz Luše in Bukovice. Ugotovi sam, katera je prava.

Pa srečno!

  

Še nekaj tehničnih napotkov:

Vnos koordinat za iskanje mesta v google zemljevid:

 1. V telefonu ali tabličnem računalniku Android odprite aplikacijo Google Zemljevidi  .
 2. V iskalno polje na vrhu vnesite koordinate. Spodaj so navedeni primeri oblik zapisa, ki jih lahko uporabite:
  • Stopinje, minute in sekunde (DMS): 41°24’12.2″N 2°10’26.5″E
  • Stopinje in decimalno zapisane minute (DMM): 41 24.2028, 2 10.4418
  • Decimalno zapisane stopinje (DD): 41.40338, 2.17403
 3. Na vaših koordinatah bo prikazan žebljiček.

Eden od predlogov za QR čitalec (na temu se takoj, ko prečitate kodo, odpre  možnost iskanja na zemljevidu):

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tohsoft.qrcode&hl=s

Pa še opozorilo! če bo na točkah več ljudi, počakaj da se umaknejo. Varnost je prva!

4. NALOGA

Dobro jutro devetošolci in devetošolke!

Danes ni bilo treba k preduri na šport, bo pa treba kasneje v dopoldanskem času kaj pomigat, da vas ne bodo zadnjice in prsti na rokah preveč boleli od sedenja in tapkanja po mobilnih napravah.

V aprilu in maju nas čaka testiranje za ŠVZ karton – SLOfit in se bo potrebno nanj malo pripraviti. Svetujem vam nekaj vaj in nalog, veliko jih pa znate sami saj ste že devetošolci! Lahko jih delate v stanovanju, idealno na balkonu, lahko pa tudi zunaj, če razmere to dopuščajo.

 • vzemite kolebnico ali kakšno daljšo vrv in jo preskakujte 5minut na različne načine, da se ogrejete
 • zložite kolebnico na četrt, držite jo v rokah v predročenju in naredite dekleta 2 x 10 počepov, fantje 3 x 10
 • naredi 5 – 8 skokov v daljino z mesta, pomeri se s sestro, bratom, očetom, kdo skoči dlje
 • raztegni stegenske mišice (stretching), zaokroži nekajkrat v bokih in se spusti v predklon z iztegnjenimi koleni in rokami do tal, na dlani. Stopi še na stol in se pomeri z mami, bratom, kdo je bolj gibljiv
 • vsedi se na mehko blazino na tla in delaj “trebušnjake” – roke za glavo, kolena pokrči – nasprotni komolec se približa nasprotnemu kolenu, na vsako stran 2 x 10 dvigov. Sledi še 2 x 5 “zapiranje knjige”. Za srostitev objemi kolena na prsih in si z rahlim kroženjem masiraj križ.
 • ulezi se na trebuh, 10 x dvigni roke in noge in še 10x diagonalno L roka D noga, D roka L noga.
 • pojdi na kolena in naredi 3 x 5 ženskih sklec, fantje 3 x 5 moških sklec; sledi “plank” (miza) na iztegnjenih rokah – za stabilizacijo trupa – drži 20 sekund. Za sprostitev narediš “strehico” in še “položaj otroka”, fantje razteg mišic hrbta in ramen
 • na mizo nariši ali prilepi 2 kroga in si naredi pripomoček za taping. Sedi za mizo, prekrižaj roke in tapkaj 20 sekund. Brat naj meri čas, sestra pa šteje udarce. Tekmujte, kdo jih bo naredil več, poiskusita naj tudi oče in mami. Naredi stretcing za roke.
 • za konec se pomerite še v držanju vese – poiščite kakšen drog. Verjetno bo zunaj na igralih ali na Trim stezi. Lahko pa zagrabite kar kakšno vejo na drevesu, pa se oče in sin pomerita, kdo se večkrat potegne v veso.

Vse vaje prilagodite sebi, ne pretiravat, prenežni pa tudi ne bodite. Pa kakšno slikco mi pošljite, kaj ste delali. (učit. Mara – na mail)

3. NALOGA

Ples  – cha cha cha

Včeraj bi imeli plesne vaje. Ples cha cha cha ste že vadili. Kako vam gredo plesni koraki, smo pokukali vsakič. Da pa boste ponovili vaše znanje, vam za danes ponujamo ples cha cha cha. Vsi, ki plesnih vaj ne obiskujejte, pa se poskusite naučiti plesa. Glavni boste na naslednjem plesu.

Na tej povezavi si preberite osnove plesa cha cha cha: PLES _CHA CHA CHA . Poskusi ju zaplesati sam, kasneje ti lahko pomagajo starši. Pomagaš si lahko tudi s posnetkom PLES_ CHA CHA CHA . Cha cha cha bomo ocenjevali pri dekletih, ko se vrnemo v šolo. Lahko pa nam pošljete posnetek vadbe. Bomo zrelo veseli vašega odziva.

Veliko plesnega uspeha vam želimo.

2. NALOGA

Košarka

Odpri e-učbenik šport in si preberi celotno vsebino KOŠARKA. Odgovore na spodnja vprašanja pošlji svojemu učitelju športa po elektronski pošti.

Vprašanja:

 1. Kaj je vtekanje?
 2. Koliko minut odmora lahko zahteva trener?
 3. Naštej 5 prekrškov.
 4. Pokaži 5 sodniških znakov. Fotografije priloži odgovorom na vprašanja (lahko tudi video).

Zdaj pa še malo miganja. Na povezavi imaš TABATO . In kaj sedaj? Si v športni opremi? Pripravljen/a? Posnemaj naloge iz desne strani. Nato sledi navodilom. Akcija!

1. NALOGA

Pojdite  v naravo in  se gibajte eno uro.  Izberite si nizko intenzivnost, vmes naredite kakšen poskok, ali pa lahkoten tek.

Ker pa imate vsi že pametne telefone,  aktivnost tudi posnamete preko aplikacije   .  Na Stravi imamo narejeno tudi skupino ŠD Podlubnik, preko katere lahko svojo aktivnost tudi delite z ostalimi sošolci.

Nekaj napotkov  glede registracije na aplikacijo:

Na spodnji povezavi se registriraš:

https://www.strava.com/mobile 

Ko je registracija zaključena, že lahko posnameš svojo aktivnost. Seveda v naravi, kajti za delovanje aplikacije potrebuješ GPS.

Naslednji korak je, da pošlješ povabilo na šolsko skupino ŠD Podlubnik, kjer boš svojo aktivnost delil z ostalimi. Povabilo pošlješ preko  povezave:

https://www.strava.com/clubs/SDPodlubnik  (glej spodnjo sliko)

Če pa nimaš veselja do uporabe aplikacije pa lahko  pošlješ kakšno fotografijo kake zanimivosti s tvojega potepanja učitelju športa na elektronski naslov.

Želim vam čim več užitka v naravi  in naj to postane tvoja stalnica.

(Skupno 1.816 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost