Skoči na glavno vsebino
Select Page

“Dajte otrokom ljubezen, več ljubezni in še več ljubezni – in zdrava pamet bo prišla sama po sebi.”  Astrid Lindgren

 

Pika Nogavička (švedsko: Pippi Långstrump) je junakinja del Astrid Lindgren, ki živi v vili Čira Čara s konjem in opico z imenom Ficko. Nastanek pegaste junakinje  sega v leto 1941, ko je pisateljičina sedemletna hči Karin zbolela za pljučnico. Vsak dan si je želela slišati kakšno zgodbo, nekega dne pa je materi rekla, naj ji pove zgodbo o Piki Nogavički. Karin Nyman pripoveduje: »Če sem hotela doseči, da je moja mama kar najdlje ostajala poleg mene, sem jo morala spodbuditi, da mi pove kakšno zgodbo. Rekla sem: ‘Mama, povej mi kaj o Piki Nogavički!’ Pojma nisem imela, kaj naj bi to pomenilo, izmislila sem si to ime, kar tako, da bi spodbudila materino domišljijo,« Astrid Lindgren si je začela kar sproti izmišljevati zgodbe o močni in junaški deklici, leta 1944 pa je med zdravljenjem izpahnjenega gležnja v Stockholmu končno našla čas, da jih je tudi zapisala. Sprva je bil rokopis zavrnjen. Pika Nogavička je idejni otrok žene in matere, ki je oboževala knjige. Svojo izobrazbo in izkušnje pa je pretočila v pisanje. Dovolila je, da se je je dotaknila vznesenost njenih mladih poslušalcev, in vedno je bila prepričana, da je otroke treba jemati resno.

ODLOMKI IZ KNJIGE:
»Kaj ne boš pobrisala tal?« je vprašala Anica.
»Ne, kar naj se posušijo na soncu,« je odgovorila Pika. »Po mojem se ne bojo prehladila,samo zadosti se morajo gibati.«

»Ja, čas beži in začenjamo se starati,« je menila Pika. »Proti koncu jeseni bom imela že deseti rojstni dan, pri taki starosti pa imaš najboljše dni že za sabo.«

Z zbirateljsko strastjo Marjana Marinška, z njegovo razstavo knjig ob štiridesetletnici Pike Nogavičke leta 1985, ki je potovala tudi po Sloveniji, z Marinškovim prijateljevanjem s pisateljico Astrid Lindgren, z njegovimi publikacijami, z igrico Kako je nastala Pika Nogavička je Pika prišla v Velenje že v osemdesetih letih.
Vir: http://www.pikinfestival.si/si/o-nas/zgodovina-festivala

V Velenju je letos potekal že 33. Pikin festival, ki je največji otroški festival pri nas, saj ga vsakokrat obišče več deset tisoč otrok in staršev iz Slovenije in tujine. Osrednja letošnja tema je bila Narobe svet – Pikin svet, kjer je vse narobe, a obenem v najlepšem redu.

“Otroštvo brez knjig – to ne bi bilo nobeno otroštvo. To bi bilo kot prepoved iti do začaranega kraja, kamor lahko greš in v njem najdeš eno najredkejših vrst veselja.” Astrid Lindgren

Prvi prevod Kristine Brenkove iz leta 1958 je zaznamoval generacije naših bralk in bralcev. Doživel je 19 ponatisov in se zapisal kot najbolj prodajano prevedeno mladinsko delo. Leta 2015 smo pri nas dobili nov prevod Pike Nogavičke, in sicer direktno iz švedskega izvirnika. Prevajalka Grošljeva je v intervjuju za STA dejala, da Pika še danes pooseblja sanje vsakega otroka, da bi bil močan, neodvisen in da z njim ne bi manipulirali.

14. 11. 2022 je minilo 115 let od rojstva pisateljice Astrid Lindgren in zato smo v šolski knjižnici tri tedne posvetili pedagoškim uram, ki smo jih obarvali s PIKANOGASTIČNIMI DOGODIVŠČINAMI.

knjižničarka Anica

 

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost