Skoči na glavno vsebino
Select Page

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev tudi letos vabi k praznovanju in promociji šolskih knjižnic. V slovenskem prostoru bo projekt že tradicionalno koordinirala Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije. S praznovanjem želimo slovensko javnost opozoriti na delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen pri pridobivanju in povezovanju znanja, omogočanju empatije, razvijanju domišljije, treningu socialnih veščin otrok, učencev in dijakov ter vzpostavitvi pozitivnega odnosa do knjižnic in branja.

Letošnje geslo “Pravljice in ljudske povesti po svetu” ter besedna zveza: “Nekoč, pred davnimi časi …” nas vse takoj popeljeta v čarobni svet pravljic, ki nam omogočajo, da na kratko pokukamo v življenja vil, goblinov, škratov in ostalih pravljičnih junakov.

Leta 1999 so knjižničarji po vsem svetu začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji pa smo ga prvič praznovali RAVNO NA DANAŠNJI DAN (22. oktobra) leta 2007.

Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, se je leta 2008 odbor odločil, da praznovanje prilagodi lokalnemu okolju. James Henri, predsednik IASL, je ugotovil: »Mednarodni dan šolskih knjižnic je dejansko prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. To pomeni, da knjižničarji sami lahko izberete ali dan ali teden ali celo ves mesec in ga napolnite z dejavnostmi, posvečenimi vaši knjižnici in s tem, kar šolska knjižnica pomeni šolski skupnosti.«

VIR (http://www.zbds-zveza.si/?q=node5/mesec_solskih_knjiznic2021)

Praznovanju smo se pridružili tudi na naši šoli in v mesecu oktobru organizirali vrsto dogodkov, povezanih s knjižnico, knjigami in branjem. Učenci so z veseljem sodelovali pri vseh dejavnostih:

  • pravljične hišice so nas v tednu otroka popeljale v svet domišljije na urah pravljic za učence od prvega do tretjega razreda
  • sestavili smo seznam petih slovenskih knjig, ki jih priporočamo vrstnikom po svetu
  • z nekaterimi učenci smo izbrali knjige za razredne knjižne kotičke
  • pripravila sem dve razstavi: – slovenske ljudske knjige

– svetovne ljudske knjige

  • zabavali smo se z ljudskimi ugankami in prebirali ljudske pravljice

knjižničarka Anica

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost