Skoči na glavno vsebino
Select Page

V sredo smo končno dočakali najboljši del dneva. V okviru zgodovinskega krožka smo si šli z učiteljico Heleno Matičič Hostnik ogledat najzanimivejše sobe Loškega muzeja. Ker je bil to tako pomemben dogodek, smo od pouka odšli že deset minut pred koncem.

Na gradu nas je najprej sprejel arheolog, mag. Jože Štukl. Predstavil nam je najstarejše puške in pištole, ki jih hrani muzej, ter povedal nekaj osnov o orožju. Za boljši občutek nam je dovolil v roke prijeti starejšo puško na kapični vžig, pištolo, ki je zelo podobna M 1911, in skrajšano puško Winchester 1895. To je bilo res imenitno.

Nato smo se premaknili s sobo, kjer so predstavljene puške iz 1. in 2. svetovne vojne. Videli smo mp 40 in znameniti AK-47. Vprašanj nam ni in ni zmanjkalo, zato je kustos porabil precej časa, da je na vsa odgovoril.

V drugem delu ogleda nas je sprejela zgodovinarka, gospa Biljana Ristić. Predstavila nam je delo muzejskega kustosa in razložila, kako nastaja muzejska razstava. Kustos mora pri tem misliti na veliko stvari. Raziskati mora témo, izbrati in pripraviti predmete, načrtovati postavitev.

Ogledali smo si tudi evidenčno knjigo, v kateri so ročno vpisani vsi predmeti, ki jih muzej hrani v svojih depojih. To so prostori, kjer so na policah shranjeni predmeti, seveda pod posebnimi pogoji ob primerni vlagi in temperaturi. Obiskovalci si teh prostorov navadno ne ogledujejo. No, nam so jih pokazali.

Nad ogledom smo bili navdušeni. Dogovorili smo se, da se tudi mi preizkusimo v vlogi muzejskih kustosov. Kako? Vas obvestimo, ko bo na red.

Aljaž Jeram, 8. A

(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost