Skoči na glavno vsebino
Select Page

Ekskurzija na avstrijsko Koroško

V petek 8. 9. 2022 smo se odpravili na avstrijsko Koroško. Čeprav je vremenska napoved obetala precej nehvaležno vzdušje, smo imeli kar srečo in dežnike uporabili ne le nekajkrat.

Po prehodu meje z Avstrijo na prelazu Ljubelj sta se avtobusa ločila in vsaka skupina je po svojem vrstnem redu raziskovala kraje, ki so za nas Slovence velikega pomena. Naš avtobus je najprej zavil proti Vrbskem jezeru, do kraja Otok, kjer je bilo središče pokristjanjevanja Slovanov, saj so tam nastali Brižinski spomeniki. Na pokopališču smo videli veliko slovenskih priimkov.

Naša naslednja postaja je bil Celovec. Ogledali smo si Stari in Novi trg, Zmajev vodnjak, mestno hišo, gledališče in z dežniki doživeli nekaj utripa glavnega mesta avstrijske dežele Koroške. V dvorani grbov v smo videli tudi slavni knežji kamen, s katerim si delimo našo zgodovino, ogledali pa smo si tudi deželni parlament.

Potem smo nadaljevali na Gosposvetsko polje, kjer smo si ogledali cerkev Gospe svete in Vojvodski prestol. Zelo zanimiv je bil nato obisk gradu Ostrovica.  Do vrha smo se povzpeli skozi štirinajst grajskih vrat, ki ima vsaka svoj način obrambe pred sovražniki. V gradu je tudi muzej z zbirko orožja in veliko pravimi viteškimi oklepi. Zanimivo je, da je grad še vedno v lasti iste družine, ki je ta vrata zgradila pred približno 450 leti.

Na koncu smo se obe skupini dobili v znamenitem Minimundusu, v katerem smo si samostojno ogledali velike svetovne znamenitosti, med katerimi je tudi nekaj slovenskih. Nekateri so se celo zapeljali z (novim) razglednim velikem kolesom.

Luka Planinc

 

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost