Skoči na glavno vsebino
Select Page

V ponedeljek, 22. 10. 2018, je v okviru eko dneva za osmošolce potekala predstavitev poklicev prihodnosti.

G. Matija Hiršenfelder, nekdanji učenec naše šole,  je plastično in z veliko mero navdušenja predstavil svojo podjetniško ustvarjalno žilico. Je izdelovalec unikatnih izdelkov iz lesa (vseh velikosti in oblik), priložnostno pa se ne ustraši niti oblikovanja kamna, kovine ipd. Pri svojem delu se povezuje s strokovnjaki različnih obrti, je inovativen in izredno predan. Ključno sporočilo, ki ga je predal učencem, je, da je za uspeh in zadovoljstvo bistvenega pomena veselje do dela, ki ga opravljaš, ki pa mora z roko v roko stopati s predanim delom, rednim doizobraževanjem in natančno opravljenimi nalogami. Med te naloge spadajo tudi take, ki ”ti morda niso najbolj všeč, pa MORAJO biti opravljene, da zagotoviš dostojno življenje sebi in svojim podrejenim. Ti pa tako omogočijo, da se potem lahko toliko bolj veseliš projektov, v katerih lahko uživaš.”

G. Tilen Praprotnik je mladi kmetovalec iz Lesc, ki na svoji družinski, komaj 1,4 ha veliki eko kmetiji goji preko 60 različnih kultur. Njegovo kmetovanje temelji na popolnoma ekološki pridelavi pridelkov. Zanimiv podatek, ki nam ga je predstavil, je, da za opravljanje poklica kmeta ne potrebuješ šol. Seveda pa to ne pomeni, da se ne izobražuješ! Ogromno informacij se dobi na spletu, v priročnikih, revijah o kmetijstvu, sejmih, neformalnih srečanjih kmetovalcev ipd. Razložil nam je potek in pomen ekološkega kmetovanja, izzive, s katerimi se tako majhna kmetija sooča, da je lahko konkurenčna na trgu, povedal, kako se na naravni način ohranja kakovost prsti in pridelkov. Fasciniralo nas je dejstvo, da so stranke tako zadovoljne z njegovimi proizvodi, da se je pojavila težava pri širitvi kmetije zaradi letno celo za 100% naraščajočega povpraševanja po njegovih pridelkih. Dober glas seže v deveto vas!

Ga. Eva Kržišnik je našo šolo pred leti obiskovala pod priimkom Omejc. Tedaj nadebudna učenka s tisoč in enim zanimanjem je sedaj mamica treh otrok (najmlajši, še ne dvomesečni Matevž, jo je danes spremljal kar v našo učilnico) in priljubljena otroška zobozdravnica. Študij arhitekture se ji je izmuznil, je pa imela tako lepe spomine na svojo osnovnošolsko zobozdravnico, da jo je tudi študij dentalne medicine popolnoma pritegnil. Kot pravi sama, je pomembno, da se študiju predaš z vsem srcem, ne odnehaš, tudi, ko se znajdeš pred težkim izzivom in da si konstantno odprt za nove informacije. Učencem je predstavila potrebne veščine za študij dentalne medicine, potrebne lastnosti zobozdravnika (natančnost, empatija, ščepec prodornosti…), poudarila pa tudi poštenost – da delo opraviš temeljito in primerno glede na stanje v ustih. Tako je npr. povedala, da je na trimesečnem humanitarnem delu na Madagaskarju hočeš- nočeš morala zobe pacientom zaradi slabega stanja več ali manj zgolj puliti, saj zdravljenje ni več prišlo v poštev. Lepe spomine ima na to trimesečno delovno akcijo na Madagaskarju, njegov utrip nam je v sliki in besedi nazorno predstavila tudi danes.

Po zaključku predavanj so učenci  reševali še vprašalnik o svoji želeni poklicni poti, nato pa dve uri pridno čistili šolsko igrišče: odstranjevali plevel, grabili listje, pometali potke, pobirali smeti, … Ker so bili pri delu res zavzeti in predani (in kot je prav, tudi otroško razigrani) so bili zadnjih 20 minut nagrajeni še z igrami z žogo, ki jih naravnost obožujejo.

        

zapisala: Nataša Ivanušič

(Skupno 347 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost