Skoči na glavno vsebino
Select Page

Z učenci 6. A, B in C razreda smo v petek, 22. 9. 2017, v okviru naravoslovnih dejavnosti dan preživeli v »učilnici v naravi«. Spoznavali so alpske pokrajine.

V  jasnem in hladnem jutru smo se ustavili v Planici. Nad nami so se mogočno dvigali vrhovi Julijskih Alp. Opazovali smo okolico, se orientirali s kompasom in zemljevidom in izmerili temperaturo. Pojedli smo šolsko malico in se kar se da hitro podali na pot proti Tamarju.

Sonce se je še skrivalo za vrhom Mojstrovke, zato je bilo v Tamarju še zelo hladno. Naš pogled je zaradi obilice vode in glasnega šumenja pritegnil mogočni slap Nadiža. Ogledali smo si okolico, se orientirali in opazovali značilnosti ledeniške doline Tamar.

Po vrnitvi v dolino pod Poncami smo si z zanimanjem ogledali Nordijski center, muzej, vetrovnik, zasneženo dvorano za smučarski tek in simulator skokov na katerem so se nekateri tudi bolj ali manj uspešno preizkusili. Z vodičema smo se odpravili na ogled skakalnic. Zelo veliko zanimivosti sta nam povedala o zgodovini skakalnic, skokov, rekordih, poletih in tudi novih skakalnicah. Na njih so mladi skakalci trenirali že od jutra. Zastal nam je dih ob njihovih doskokih na lepo negovani travi. Posebno doživetje pa je bil vzpon s sedežnico na velikanko. Nekatere je bilo kar malo strah, a so ga pogumno premagali. Z vrha je bil za nagrado krasen razgled na okolico. Vsi, ki poletijo s take višine so res junaki. Po videnem se nič več se ne čudimo zakaj je tudi tujim tekmovalcem in navijačem Planica tako pri srcu.

Zadnji ogled je bilo opazovanje izvira Save Dolinke v Zelencih. Zaradi obilnega dežja v preteklih dneh je bila gladina vode v jezeru zelo visoka in ne popolnoma bistra. Kljub temu smo lahko videli navidezno zeleno barvo, ki daje izviru tudi ime. Nekateri bi si radi vzeli več časa za užitke v zavarovanem rezervatu.

Učiteljica

Branka Svoljšak

no images were found

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost