Select Page

Podaljšano bivanje

 

DRAGI OTROCI IN SPOŠTOVANI STARŠI!

 

Učitelji podaljšanega bivanja vam bomo vsak dan pripravili nekaj idej, spodbud za preživljanje časa. Lepo vabljeni, da pregledate ponujene aktivnosti in izbrete kaj zase. 

Vsak dan vam bomo poslali tudi DOBRO MISEL- ISKRICO, v spodbudo in v znak naše povezanosti z vami.

Otroci, vabimo vas, da vsak dan zavrtite KOLO SREČE, ki vas čaka pod tem zapisom. 

Dvakrat tedensko vas bomo povabili k poslušanju PRAVLJICE. Izbrana pravljica vas bo ob ponedeljki in četrtkih pričakala spodaj, pri posameznem dnevu, lepo vabljen/vabljena, da ji prisluhneš. 

Ob sredah in petkih vas vabimo na potovanje do enega od živalskih vrtov po svetu, kjer si boš preko spletne kamere lahko v živo OGLEDOVAL ŽIVALI. 

Ob torkih pa bomo pripravili dejavnost za UČENJE TUJIH BESED

Veseli bomo, če nam kakšno fotografijo vaših dejavnosti posredujete na mail: nina.zupanc(at)os-igroharja.si ali pa se nam s svojo fotografijo pokažete spodaj, klikni na “POKAŽI SVOJO FOTOGRAFIJO”.

Lepo vas pozdravljamo.

Vaši učitelji podaljšanega bivanja


 

POKAŽI SVOJO FOTOGRAFIJO SOŠOLCEM IN UČITELJEM

 

Šolskih nalog gotovo ne pogrešaš preveč, saj ti učiteljice vsak dan pošiljajo nove naloge, ki jih vsi tvoji sošolci pridno rešujejo vsak v svojem domu. Ampak kaj pa tvoji sošolci počnejo, kadar ne delajo nalog? Kako naj veš, zdaj ko ni več podaljšanega bivanja, da bi se z njimi pogovoril o vseh pomembnih stvareh, zdaj ko se mora vsak igrati sam. 

Učitelji podaljšanega bivanja smo zato pripravili spletni prostor, kamor vsak naloži fotografijo vsakič, ko dela kaj zanimivega, kar bi rad delil s sošolci. Morda si kaj lepega narisal ali ustvaril, videl kakšno zanimivo reč v naravi, ali pa imaš samo novo frizuro ali nov pulover, ki bi ga rad pokazal sošolcem in sošolkam? To lahko zdaj storiš tako, da klikneš semle. Povezava te odpelje na prostor, kjer lahko vsak preprosto naloži svojo sliko ali celo video! Samo dvakrat klikni na prazen prostor (na zvezdice) in naloži sliko iz računalnika ali iz telefona. Prvič naj ti pomagajo starši, drugič boš pa mogoče že sam znal!

Kdo lahko dostopa do tega? Samo tisti, ki vidimo to povezavo. Če ti je neprijetno, pa si lahko slike samo ogleduješ.

 

 


KOLO SREČE

 

S klikom nanj si vsak dan zavrti kolo (ne)sreče

 


 

VELIKONOČNO USTVARJANJE

Naredite okraske v duhu velike noči. Po kliku na sliko vas bo povezava pripeljala na novo spletno stran, kjer boste videli, kaj vse lahko izdelate. S klikom na sivi gumb Download prenesete načrt za sličice, ki ga nato odprete in natisnete. Sledi rezanje s škarjami. Na koncu načrta se skrivajo palice, ki jih je potrebno prepogniti in prilepiti skupaj. Ko imate zlepljeno palico, nanjo lahko prilepite sličico. Srečno pri ustvarjanju!

 


Ponedeljek, 6. 4. 2020

PONEDELJKOVA  ISKRICA:   V svojem srcu čutim toplino brezpogojne ljubezni.

PRAVLJICA: Vabimo te, da prisluhneš pravljici iz zbirke Lahkonočnice, Drugačna princeska, avtorice Damjane Kenda Hussu. Pravljico pripoveduje Milena Zupančič.

Pravljica  pripoveduje o “fantovski« princesi, ki vsakogar premaga v ježi, plavanju ali mečevanju. Kralj je do nje nestrpen. Kraljico sosednjega kraljestva skrbi tamkajšnji princ, ki nima trde roke, pač pa mehko dušo.

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/drugacna-princeska

DEJAVNOST: PIRH / TRGANKA

1. POTREBUJEŠ VEČJI LIST, KARTON…NANJ S ČRNIM FLOMASTROM NARIŠI PIRH, DODAJ MU KAK MOTIV, VZOREC, KI PA NAJ NE BO ZELO MAJHEN.

2. PRIPRAVI BARVNE LISTE, ČE JIH NIMAŠ POBARVAJ BEL PAPIR, LAHKO UPORABIŠ TUDI REKLAME, KOLEDARJE…

3. PAPIR NATRGAJ NA MAJHNE KOŠČKE IN ZAŠČITI POVRŠINO KJER DELAŠ.

4. PRIPRAVI LEPILO IN S KOŠČKI PAPIRJA ZAPOLNI PIRH, VSAK PROSTOR Z ENO BARVO, KOT VIDIŠ NA FOTOGRAFIJI.

5. OZADJE LAHKO POBARVAŠ S TEMPERAMI, VOŠČENKAMI ALI BARVICAMI.

 

        

 


 

Petek, 3. 4. 2020

PETKOVA ISKRICA: Odpiram srce in se veselim vsega novega, ki prihaja.

SOCK SNAKE ali KAČA IZ NOGAVIC

Za izdelavo kače iz nogavic potrebuješ: Stare, odslužene nogavice, polnilo, dva gumba, rdeč trak, škarje, iglo, sukanec, šivalni stroj. Za pomoč pri šivanju prosi starše. Če šivalnega stroja nimaš oz. ne znaš šivati, lahko uporabiš lepilno pištolo.

 

 

 

 

Podrobna navodila najdeš na https://www.grosgrainfab.com/2013/05/mismatched-socks-sew-sock-snake.html in https://www.cbc.ca/parents/play/view/no-sew_sock_snake_stuffies, lahko pa si pogledaš tudi video: https://www.youtube.com/watch?v=nRrMLYwkvLM&t=68s

IDEJA ZA GIBANJE

Bi se naučili enega plesa? Tole pesem poznate? No, zdaj se lahko naučite še plesa.

PLES

Četrtek, 2. 4. 2020

ČETRTKOVA ISKRICA:  Tudi če nisem zadovoljen z vsemi svojimi lastnostmi, se imam rad.

PRAVLJICA: Danes te vabimo k poslušanju pravljice iz zbirke Lahkonočnice. Izbrali smo pravljico avtorice Nine Mav Horvat, Rogačeva zmaga. Pravljico pripoveduje Jurij Souček. 

https://www.lahkonocnice.si/pravljice/rogaceva-zmaga-nmh

 

IGRA Z LETALI 

Izdelaj letala iz papirja in plakat – karton z luknjami. Luknje oštevilči s točkami, kakor kaže fotografija. Z letali ciljaš v posamezne luknje in dobiš točke, zapisane ob luknji. Povabi k igri tudi brate in sestre. Želimo veliko zadetkov in veselja ob igri z letali.  Za izdelavo letal je eno navodilo na spodnjem prikazu, drugo pa v video navodilih.

 

 

IDEJA ZA GIBANJE

Ena od učiteljic se je doma igrala igro TRI V VRSTO. Te zanima kako? Poglej filmček in če ti je igra všeč jo preizkusite s starši!

TRI V VRSTO

 


Sreda 1. 4. 2020

SREDINA ISKRICA:  Pozitivno razmišljam o sebi – ne primerjam se z drugimi v svojo škodo.

IZDELAVA MISELNEGA VZORCA NA RAČUNALNIKU

Živijo dragi bralec, si lahko računalnik za nekaj minut izboriš zase? Potem te lahko 100 % naučim izdelati miselno vzorec s pomočjo računalniškega programa. Dam roko, da je zelo enostavno, in da bo uspelo tudi tebi. Poleg tega pa se boš s tem naučil zabavne metode za učenje, saj mnogi uporabljajo miselni vzorec, da vedno dobijo 5-ko.

Tole je povezava do video vodiča. Srečno!

 

 

KOALA, PANDE, TIGER IN PINGVINI

Učenci pridno sledijo šolski snovi in rešujejo naloge, ki jim jih pošiljajo učiteljice. Kaj pa počno živali v živalskem vrtu v teh časih, ko so vsi ljudje ostali doma? Jim sploh kdo prinese hrano? Sploh kdo skrbi zanje?

Na srečo je nekaj pridnih skrbnikov vseeno ostalo v živalskih vrtovih, da živalim prinesejo kaj za jest, poleg tega pa so v nekatere habitate namontirali tudi kamere, da lahko si otroci kadarkoli preko interneta ogledajo, kaj ravno zdaj počnejo njihove najljubše živali!

Na spletni strani živalskega vrta iz škotskega mesta Edinburgh si lahko ogledamo pando, tigra, pingvine in koalo. Panda in tiger se pogosto skrivata, zato bo verjetno treba pogledati večkrat, da ju bomo ujeli.

https://www.edinburghzoo.org.uk/webcams/penguin-cam/#penguincam

Na vrhu spletne strani klikni na gumbe Panda cam, Penguin cam, Tiger cam in Koala cam, da vidiš različne živali!

 


Torek, 31. 3. 2020

TORKOVA  ISKRICA: Vsak dan delam po svojih najboljših močeh.

NEMŠČINA:

Dragi učenci,

Učitelji v OPB smo se odločili, da vam enkrat na teden pripravimo tečaj nemščine. Tečaja se lahko udeleži, kdor ima voljo in si to želi. Če vam ni do tega, poiščite neko drugo aktivnost, ki vam je bližja in počnite tisto. Pri nemščini vam bom pripravila čisto osnovno besedišče, ki si ga zlahka zapomni vsakdo. Tisti, ki se nemščino že učite, se tukaj lahko samo malo pozabavate in ponovite snov. Nemščino se boste učili preko aplikacije Quizlet. Vsak teden boste dobili povezavo do snovi, tam pa si lahko ogledate kartice z besedami, poslušate besede, pišete besede, rešujete razne igre, krajša preverjanja… skratka se zabavate. Vse poteka preko igre. Želim vam veliko zabave, če pa se boste ob tem še kaj naučili, pa še toliko bolje.

Učiteljica Tjaša Jarc

Danes sledi že naša prva ura in sicer številke od 1 do 10. Povezava do spletne strani je sledeča:

https://quizlet.com/498956692/zahlen-von-0-bis-10-stevila-od-0-do-10-flash-cards/

Čim več se igraj in se zabavaj.

 

MLINČKI

Danes bi lahko izdelali mlinčke in jih po možnosti preizkusili v bližnjem potoku.

Potrebujemo:

 • male plastične ali lesene žličke
 • stiroporna plošča (debelina 2 cm)
 • mekol lepilo
 • olfa nož (uporablja samo odrasla oseba)
 • lesena (plastična) palčka

Postopek:

Iz stiroporne plošče izrežemo krog (premer ok. 10 cm). Na sredini kroga naredimo luknjo. Nato označimo zareze tako, da najprej označimo četrtine, nato pa osmine kroga. Z nožem zarežemo 1 cm globoko. Na konce žličk nanesemo malo lepila in jih previdno vstavimo v zarezo. Pazimo, da so vse vdolbine žličk obrnjene v isto smer. Skozi luknjo na sredini potisnemo palčko in za začetek mlinček preizkusimo kar pod tekočo vodo v umivalniku. Ob prvi priložnosti pa obujemo škornje in hitro k najbližjemu potočku.


Ponedeljek, 30. 3. 2020

PONEDELJKOVA  ISKRICA:  Nihče ni takšen, kot sem jaz. Sem edinstven, enkraten, neponovljiv in zato dragocen.

PRAVLJICA: Danes te vabimo k ogledu oddaje “Čebelice”. Prisluhnil boš pravljici, ki je ravno pravšnja za današnje deževno vreme, njen naslov je Pod medvedovim dežnikom, avtorice Svetlane Makarovič.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/zgodbe-iz-skoljke/174653485

 

BARVANJE KAMENČKOV IN POLŽJIH HIŠIC

Pojdi v na naravo in poišči zapuščene polžje hišice in ploščate kamenčke.

POTREBUJEŠ

▪️ Akrilne barve, lahko tudi tempere, če nimaš akrilnih, ampak kamenčkov/polžje hišice potem ne izpostavljaj vodi in mokremu.

▪️ Tanke čopiče, če nimaš tankih čopičev, lahko za pikice uporabiš zobotrebec, kateremu odrežeš konico, palčko od ražnjičev, palčko za ušesa, leseno palčko orhidej…

POLŽJA HIŠICA

 

Hišico najprej umij z vodo in posuši. Izberi najljubšo barvo in jo pobarvaj. Ko se posuši lahko delaš pikice s pomočjo palčke od ražnjev, zobotrebca..

KAMEN

Najprej ga v celoti pobarvaj s kakšno temno barvo…ali pa tudi ne in pustiš nepobarvanega.

▪️ S svinčnikom si narahlo narediš čimbolj enakomerno mrežico, podobno pajkovi, kjer izhajaš iz sredine.

▪️ Namešaš barve, narediš primerno gostoto (ne preredko in ne pregosto).

▪️ Pričneš s pikanjem iz sredine navzven, v določenem zaporedju, ki ga lahko sproti sam ustvarjaš.

▪️ Pomagaš si lahko s sušilnikom za lase in sproti s primerne razdalje sušiš, da lažje preprijemaš kamen.

▪️ In UŽIVAŠ ure in ure…ko ti zmanjka kamnov, greš po nove…

▪️ Lahko so čudovita dekoracija doma –  stekleni vazi, položeni na krožnik sredi mize…tudi v kak okvir jih lahko nalepiš na sredino. 

 

Želimo vam dober, zdrav dan in prijetno ustvarjanje…veseli bomo, če boste kakšen nastali izdelek pokazali tudi z nam. 🙂


Petek, 27. 3. 2020

PETKOVA ISKRICA: Prijazne besede so najlepša darila, ki jih lahko podarim svoji družini.

SPROSTITVENA DEJAVNOST

Po delu je dobrodošla sprostitev, zato je spodaj nekaj več idej za gibanje. Nekatere vaje lahko delaš v stanovanju, nekatere tudi zunaj na svojem dvorišču ali v naravi. Pri tem poskrbi, da vaje delaš sam oziroma v okviru svoje družine – saj veš, še vedno velja prepoved druženja zaradi zaščite.

 1. Sonožno preskakovanje. Na tla v stanovanju nalepi 50 centimetrov zaščitnega lepilnega traku in ga sonožno preskakuj. Zunaj lahko preskakuješ krajšo vejico, katero si pobral na tleh v gozdu.
 1. Skakanje s kolebnico. Rabiš krajšo kolebnico ali primerno vrv,  katero si sam vrtiš in pri tem preskakuješ.
 1. Gumitvist – elastika (nova različica). Potrebuješ 3 – 4 metre elastike. Oba konca zaveži in elastiko zatakni na dva stola ter uživaj v skakanju. Pri skakanju govoriš:

USA (Skočiš z vsako nogo na eno stran ene elastike.) USA (Skočiš sonožno, tako da imaš med nogami drugo elastiko.) USA (Ponoviš prvi USA.) SA (Ponoviš drugi USA.) PIPI (Sonožno skočiš na sredino med obe elastiki.) DUGA (Sonožno skočiš tako, da imaš obe elastiki med nogami.) ČARA (Z obema elastikama med nogami skočiš tako, da se obrneš za 180 stopinj, gumitvist je ovit okrog nog.) PA (Skočiš nazaj na izhodišče zunaj obeh elastik.)

Nova različica na posnetku.


Četrtek, 26. 3. 2020

ČETRTKOVA ISKRICA: Izvor sreče je, da ne zahtevamo nič od jutrišnjega dne in smo hvaležni za to, kar nam je dano v tem trenutku.  (Timea Varga)

MARMORNI KOLAČ

Ti je ob vsem tem šolskem delu »padel cuker«? Ni problema, poznamo rešitev. Speci zares preprost marmorni kolač. K peki lahko povabiš tudi ostale družinske člane. Potrebujete pa:

 • 4 jajca
 • 2 jogurtova lončka sladkorja
 • 2 vrečki vanilijevega sladkorja
 • 1 jogurtov lonček mleka
 • 1 jogurtov lonček olja
 • 3 jogurtove lončke moke
 • polovico vrečke pecilnega praška
 • 3 VELIIIIIKE žlice kakava.

Pripravi še

 • pekač (obvezno ga namaži z maslom ali pa obdaj s papirjem za peko)
 • stepalnik oz. »mikser« po domače
 • veliko žlico (da zajameš veliko kakava)
 • skledo
 • jogurtov lonček (potrebuješ ga namesto tehtnice).

Preden začneš prižgi pečico na 200 stopinj.

 1. Najprej stepi jajca, sladkor in vanilijev sladkor.
 2. Nato med mešanjem počasi vlij mleko in olje.
 3. Dodaj moko, pomešano s pecilnim praškom.
 4. Polovico mase zlij v pekač.
 5. V drugo polovico zamešaj kakav in zlij na prvo polovico testa.

In zdaj v pečico z njim! Peci približno 45 minut. Da se prepričaš, da je kolač »za ziher« pečen, naredi preizkus z zobotrebcem, in sicer tako, da ga zapiči v kolač na kateremkoli mestu želiš. Ko zobotrebec vzameš ven, ne sme na njem ostati niti najmanjša sled surove mase. Ohlajen kolač (če ga bo do takrat sploh še kaj ostalo) stresi iz pekača in posuj s sladkorjem v prahu. SNEŽI!

IDEJA ZA GIBANJE

Skakanje gumitvista. Poglej posnetek GUMITVIST  ali pa starše vprašaj, kako so skakali oni. Akcija!


Sreda, 25. 3. 2020

SREDINA ISKRICA:  Drage mame, hvala, ker ste! Radi vas imamo.

PESEM ZA MATERINSKI DAN

Danes je materinski dan! Še dobro, da obstaja ta dan, da nas spomni, koliko dobrih stvari so naše mamice že naredile za nas in koliko jih še bodo! Če zunaj najdeš kako lepo rožico (ali pa če si jo sam izdelal doma!) je danes ravno pravšnji dan, da jo prineseš svoji mami in se ji zahvališ, da je tvoja mami. Še posebej pa bo vesela, če ji boš zapel še kakšno pesmico! Na primer tole, ki jo je posebej za ta dan posnel učitelj Matej P., da se jo boste lažje naučili.

(Če se pesem ne začne, klikni spodaj na znak “Youtube”, da se video odpre v novem oknu.)

IDEJA ZA GIBANJE

RISTANC


Torek, 24. 3. 2020

TORKOVA  ISKRICA: Zahvalim se za vse, s katerimi trenutno bivam.

ORIGAMI

Si že kdaj slišal za origami? To je umetnost prepogibanja papirja. Za oblikovanje različnih skulptur ne potrebuješ lepila, škarij ali drugih pripomočkov, ampak le papir. Preizkusi se torej v origamiju in si pobarvaj dan s pisanimi metulji! Vse, kar potrebuješ za izdelavo enega metulja, je kvadraten kos papirja (če barvnega papirja nimaš, ga lahko po svoje pobarvaš).

Izdelavi sledi tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=cZdO2e8K29o

Z metulji lahko okrasiš svojo sobo, ali pa kakšnega nameniš svoji mamici za materinski dan. Veliko užitkov ob ustvarjanju!

… in ko že ravno ustvarjaš papirnatega metulja. Veš, kako nastane pravi? Odkrij na naslednji povezavi, kjer najdeš navodila in predlogo, ki jo natisneš:

https://www.easypeasyandfun.com/butterfly-life-cycle-paper-toy/ in https://www.youtube.com/watch?v=ZVnSY3IkqOI

IDEJA ZA GIBANJE


 

Ponedeljek, 23. 3. 2020

PONEDELJKOVA  ISKRICA: Hvaležen sem za hrano, katero sem danes pojedel.

ROŽA ZA MAMICO

V sredo bodo naše mamice praznovale materinski dan. Že danes ji lahko izdelaš lepo rožo; če ti bo zmanjkalo časa, jo boš jutri dokončal.

Potrebuješ:

 • bel papir (če se da, malo debelejši, npr. risalni list)
 • zelen kolaž papir (če ga nimaš, bel papir pobarvaj zeleno z barvicami/flomastri/vodenkami/voščenkami)
 • vodenke ali tempera barve
 • čopič
 • lonček z malo vode
 • lesena paličica (za ražnjiče ali pa eno tanjšo odlomi v gozdu)
 • škarje
 • lepilo

Izdelava:

 1. Z mokrim čopičem nanesi rdečo vodeno ali tempera barvo na roko in jo pobarvaj. Odtisni jo na bel papir. Umij si roko, nato ponovi še z drugo roko (naredi odtis z obema rokama). Če doma nimaš vodenk ali tempera barv, lahko obe roki preprosto obrišeš s svinčnikom in pobarvaš z navadnimi barvicami ali voščenkami…
 1. Počakaj, da se posuši, in obreži s škarjami.
 2. Iz zelenega papirja izreži list.
 3. Iz zelenega papirja odreži 2 cm širok in 28 cm dolg trak. Na eni strani paličice ga postrani prilepi na paličico in trak ovij okrog nje. Tudi na koncu ga zalepi. Če zmanjka traku, izreži še enega.
 4. List prilepi na ovito paličico.
 5. Oba cvetova (roki) zlepi skupaj, med njima naj bo paličica. Tako se bo cvet videl z obeh strani.
 6. V sredo pa čestitaj mamici za materinski dan in se ji zahvali, da lepo skrbi zate in te ima rada.

 

IDEJA ZA GIBANJE

ODBOJKA Z BALONOM: Balon odbijamo z različnimi deli telesa, da ne pade na tla.

Različice:
Balon odbijamo samo z glavo ali samo  z nogo. Štejemo, kolikokrat nam uspe odbiti balon tako, da vmes ne pade na tla.

 

Petek, 20. 3. 2020

Danes bomo ustvarjali na računalniku. In sicer boste izdelali strip. Če želite pričeti, imamo za vas pripravljena navodila v obliki videota.

Kliknite semle, si ogledat navodila in nato sami pričnete ustvarjati.

Na voljo imate veliko različnih prostorov, kjer se strip lahko dogaja.

Želimo vam veselo ustvarjanje!

IDEJA ZA GIBANJE

Zadeni plastenke

Za to igro potrebujemo večjo kocko, žogice, plastenke ali lončke s številkami. Vržemo kocko. Toliko, kolikor je pik, toliko imamo poskusov za kotaljenje žoge in zadevanje plastenk. Kocko lahko izdelamo sami iz tršega kartona in skupaj z otroki napišemo številke in jo privlačno pobarvamo.Če kocke nimamo, imamo vsi enako število metov žoge. Plastenke so lahko označene s številkami od 1 do 5. Rezultat je vsota številk, označenih na podrtih plastenkah.

 

 

Četrtek, 19. 3. 2020

V teh lepih pomladnih dneh upamo, da ste tudi veliko na svežem zraku. To vam bo pomagalo pri nalogah za šolo. Seveda pa boste lažje delali tudi, če bodo želodčki polni. Zdaj, ko ste doma skupaj s starši, imate idealno priložnost, da ustvarjate skupaj tudi v kuhinji. Poskusite združiti prijetno s koristnim.

Naj otroci pomagajo staršem ali še bolje, naj tokrat starši pomagajo otrokom pri pripravi zelo enostavnih jedi. Izberite svojo, jo pripravite in nam pošljite kakšno fotografijo. Ob pripravi lahko poslušate pesmi o palačinkah in zraven zaplešete.

Za idejo, kako še zapolniti čas, pa si lahko sami ustvarite igro SPOMIN kar iz sličic hrane iz reklam. Igramo jo lahko na klasičen način – z odkrivanjem parov, ali pa razporejamo sličice glede na živalski ali rastlinski izvor, glede na zdravo ali nezdravo hrano,…

Tudi učitelji iz podaljšanega bivanja mislimo na vas in čakamo vaše fotografije.

Fotografija družine pri delu

vir: Grginič, M., Majaron, E.: Travnik kliče, Mengeš: Izolit, 2011

Posnetek priprave jabolčnega zavitka

Posnetek pesmi  O PALAČINKAH

https://www.youtube.com/watch?v=0M393hcHYso

https://www.youtube.com/watch?v=6IZj5UPSoMk

IGRA SPOMIN

IDEJA ZA GIBANJE

Lovljenje sence

Igro lahko izvajamo le ob sončnem vremenu. V igri lahko sodelujeta dva ali več oseb. Ena oseba je lovec, drugi lovcu skušajo ubežati. Lovec poskuša pohoditi točno določen del sence (glava, noge …) tistega, ki beži. Lovec lahko senco pohodi z nogo ali jo lovi z roko. Ko je senca ulovljena, se vlogi zamenjata. Ulovljeni postane lovec.

 

Sreda, 18.3.2020

SEJANJE KREŠE

Smo v časih, ko potrebujemo veliko vitaminov. Poleg regrata, čemaža, …. so odlična izbira tudi kalčki, npr. kreše. Uporaba je zelo praktična, saj kalčke posejemo kar na okensko polico.

Potrebujemo:

 • prazen kozarec (za marmelado, kisle kumarice,…) ali lonček za sajenje cvetlic ali pa samo plastičen pladenj
 • zemljo, lahko pa tudi samo mokro papirnato brisačo ali vato
 • seme kreše

Krešo najlažje posejete kar na nizek podstavek. Zrasla bo tudi brez zemlje, enostavno uporabite papirnato brisačo ali vato, ki jo dobro namočite potem pa redno zalivajte, a ne preveč. Rastlinica bo pognala zelo hitro, že v parih dneh. Uporabimo jo na sendvičih, solati, rižotah, …

Kreša mehča sluz, zato pomaga tudi pri izkašljevanju. Pomaga pri čiščenju krvi in zdravljenju slabokrvnosti, pospešuje delovanje jeter in ledvic. Koristna je pri zobni higieni, saj preprečuje zobno gnilobo. Vsebuje namreč veliko magnezija, pa tudi vitamina C.

Cilji in naloge:

Ugotoviti, da se mlade rastline razvijejo iz semen.

Raziskovati, kako rastejo rastline.

Ugotoviti, kako različni neživi dejavniki vplivajo na rast rastlin.

Ugotoviti, da razne vire informacij lahko dobimo iz knjig in preko IKT.

Ugotoviti, da je kreša užitna rastlina in jo lahko pripravimo na različne načine.

Skrbeti za svoje zdravje in zdravje bližnjih z zdravim prehranjevanjem.

 

 

Torek, 17. 3. 2020

UGANI PREDMET
S seboj v gozd vzamemo vrv, različne predmete in rutice (kolikor je otrok v družini). Starši vrv napeljejo okoli dreves, tako visoko, da jo otroci dosežejo. Nanjo navežemo različne predmete. Otrok z zavezanimi očmi predmet otipa in skuša uganiti kaj je

PARKIRNA HIŠA in CESTA

Potrebujemo večjo škatlo, škarje, črn flomaster in zaščitni lepilni trak. Iz škatle oblikujemo parkirno hišo, za idejo si oglej fotografijo. Po tleh nalepimo zaščitni lepilni trak, ki bo naša cesta za avtomobilčke in igra se lahko začne.

 

 

Ponedeljek, 16. 3. 2020

»Kupila sva boben in lajno in z nama je žoga bila,

imava še boben in lajno, a žogica nama je ušla.«

Tako sta prepevala babica in dedek v pravljici Žogica Nogica, katero je napisal slovenski avtor Jan Malik. Poslušaj jo na spletu.

Nariši in izdelaj lutke junakov iz pravljice: babico in dedka, žogico Nogico, zmaja Tolovaja in njegove otroke, kužka, ptička in druge. Nekaj idej za izdelavo lutk je na fotografiji.

Potrebuješ različen barvni šeleshamer, navadne barvne liste, barvice, flomastre, škarje, lepilo, lepilni trak, manjši kos blaga, vato, volno in paličice.

Z izdelanimi lutkami lahko zaigraš Žogico Nogico.

 

(Skupno 2,279 obiskov, današnjih obiskov 42)
Dostopnost